Начало >Добруджа >Общество

Предлаганите социални услуги в областта са на добро ниво, но има липса на определени дейности, сочи доклад на Звеното за мониторинг

19.01.2018 г. 14:06:30 ч.
/
Предлаганите социални услуги в областта са на добро ниво, но има липса на определени дейности,  сочи доклад на Звеното за мониторинг
Качеството на  социалните услуги в област Добрич е много добро.  Това е заключението на Звеното по мониторинг и оценка на социалните дейности в областта. Докладът представи днес Ирена Баирова, директор на Регионалната дирекция за Социално подпомагане.  Посетени са всички Центрове за обществена подкрепа   както и Центровете за социална рехабилитация и интеграция. Констатираните проблеми са свързани с ниските заплати на персонала, липсата на достатъчно кадри, както и остарял сграден  фонд, коментира Ирена Баирова.
Добрата новина е, че  от началото на тази година, Центърът за обществена подкрепа в Генерал Тошево  ще функционира като делегирана държавна дейност, съобщи още Ирена Баирова.
Наблюдава се увеличен интерес към услугата ЦСРИ, сочи докладът на звеното, осъществило мониторинг. Има  тенденция към значително увеличение на броя на хората, които желаят да ползват социални услуги за възрастни хора. Това се дължи на ограничените възможности за ползване на алтернативни социални услуги в семейна среда от възрастни и самотноживеещи.
По време на проверката са установени и  различни липси. Такива са - услуги, насочени към преодоляване на социалната изолация на лица, които не са в състояние да напускат домовете си. Липсват услуги  за деца в девиантно поведение, а статистиката сочи, че те се увеличават през последните години. Установена е необходимост от  Кризисен център за настаняване на деца/ жертви на насилие, трафик, както и звено „Майка и бебе”.
Заместник кметовете на община Генерал Тошево и Добричка община  – Георги Георгиев и Йълдъз Юнус,  изразиха мнение, че Агенцията за социално подпомагане не финансира  изграждането на Центрове от семеен тип за възрастни хора, без увреждания. Общините разполагат с готови проекти, но те няма да получат държавно финансиране. Причината  за това е Националната стратегия за дългосрочна грижа, според която, общините трябва  да наблегнат на  разкриване на центрове от семеен тип за възрастни хора със увреждания. Дългосрочните грижи са на границата между медицинските и социални грижи и се предоставят на хора с физически или психически заболявания, на възрастни и определени групи, които имат нужда от помощ в своето ежедневие.
Снимка:infocall.bg

Коментирайте
Подобни новини
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
Времето на 27 април
Времето на 27 април
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика