Предложенията за нов състав на Комисията за финансов надзор ще се дават до сряда

15.07.2016 г. 12:05:20 ч.
/ ИА Добруджа
Предложенията за нов състав на Комисията за финансов надзор ще се дават до сряда
До сряда трябва да са известни всички предложения за председател, неговите заместници и членове на Комисията за финансов надзор (КФН). Парламентът записа петдневен срок за предложения в правилата за процедурата за избор, които бяха бе приети днес. "За" гласуваха 108 народни представители, "против" - 39, "въздържали се" - 28 . "Срещу" и "въздържали се" бяха предимно депутати от групите на БСП и ДПС.

Предложенията ще се правят от народни представители и парламентарни групи до Комисията по бюджет и финанси. Депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров предложи в текста да бъде записано, че неправителствени организации (НПО) също могат да правят предложения през депутати. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) се възпротиви на Димитров с мотив, че и сега нищо не пречи на организациите да дават предложенията си през депутатите. "Патриотът" Димитър Байрактаров пък разви тезата, че НПО-тата били проводници на чужди интереси.

Кандидатите трябва да предоставят писмено съгласие да бъдат проверен за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Освен това трябва да имат завършено висше юридическо или икономическо образование и по специалноста си не по-малко от пет години стаж.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че групата му няма да подкрепи правилата защото са дадени 5 дни за предложение на кандидати вместо обичайните 14. Цонев реши да защити сегашния председател на КФН Стоян Мавродиев, чийто мандат изтече преди месец, с думите: "Изключителна заслуга на този председател е да изчисти капиталовия пазар от пазарни манипулации и свидетелство за това са десетките преписки в прокуратурата."Жельо Бойчев от БСП каза, че новите правила ще опорочат процедурата по избор на ръководство на КФН. С избора на заместник-финансовия министър (Карина Караиванова - бел.а.) ще можете да овладеете и този сектор, каза Бойчев.

Менда Стоянова заяви, че съпротивата не е срещу правилата за избор на ръководство на КФН, а срещу започването на процедурата, която може да доведе до смяна.Тя напомни как мнозинството на ДПС и БСП в предишния парламент избра шеф на ДАНС. Сроковете приключиха, ако не приключим процедурата до края на юли, ще се забави още повече, защото за добро или лошо през август Народното събрание почива, аргументира съкращаването на сроковете съпартиецът й Делян Добрев.

"Защо бързаме изведнъж? Защото много дълго време не бързахме, защото дойде писмо от ЕК, което казва това, което от много дълго време знаем. Еврокомисията няма да признае стрес тестове, извършени от проваленото ръководство на КФН. Всички знаем, че Мавродиев не работи от години и няма екип. Защото колеги, Мавродиев го избрахте по този начин, по който сега предлагате", взе думата и председателят на ДСБ Радан Кънев. Той цитира член на ГЕРБ който разказал, че Мавродиев е отстранен от парламентарната група, защото му нямали доверие.
Снимка:cdn0.banker.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца
Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца
Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват
Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват
Данъкоплатците имат още два дни, за да подадат декларации за доходите си
Данъкоплатците имат още два дни, за да подадат декларации за доходите си
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"



Яндекс.Метрика