Начало >Добруджа >Култура

Представят „Те загинаха за Добруджа”

06.09.2016 г. 15:10:36 ч.
/
Представят „Те загинаха за Добруджа”
Утре (7 септември) от 17.30 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков“ ще се състои официалното представяне на книгата „Те загинаха за Добруджа”, която представлява своеобразен поименен регистър на българските войници и офицери, загинали на Добруджанския фронт през Първата световна война.  Внушителните 882 страници съдържа дългогодишният усърден труд на двамата автори историци Петър Бойчев и Радослав Симеонов, съответно от музеите в Тутракан и Добрич – там, където се намират двете най-големи военни гробища на територията на страната от времето на Първата световна война. Изследването ще бъде представено от акад. Георги Марков.
Огромен е броят на нашите сънародници, които търсят следите на своите дядовци и прадядовци и пазейки оскъдни документи или пожълтели от времето снимки, търсят във военните ни гробища свидетелства за техните предци. Най-често те обикалят стотици километри и дори не знаят къде да търсят дирите на отдавна изминалите времена. Именно личните срещи с тези хора подтикват авторите да започнат издирване на имената на героите, дали живота си за България, като преценяват, че тази колосална работа би била най-подходящия израз на признателност към паметта им. Самите автори в началото на зараждане на идеята – в далечната 2006 г., все още не знаят, че ще се сблъскат с продължителна и отговорна задача, която ще обсеби ежедневието им години наред. В началото на изследването те проучват топонимията в Северна Добруджа, както и историята на отделните войскови части, воювали на Добруджанския фронт през периода 1916 – 1918 г.
В хода на проучването възниква идеята да се осъществи научноизследователска експедиция по бойния път на Трета българска армия, като първата се провежда през 2007 г., а след това следват още четири – през 2008, 2010, 2013 и 2016 г. По време на тези експедиции те успяват да обходят между 150 и 200 обекта, където са били водени битки или места, за които имат данни за погребани български военни чинове. В процеса на работа те установяват, че българските гробища на територията на Румъния са били най-брутално и целенасочено унищожавани от румънските власти още в първите две десетилетия след края на войната, за да се заличи споменът за освобождението на Добруджа по време на Първата световна война.
Авторите класифицират българските военни гробища в Румъния в четири основни групи. Първата и най-многобройна група са тези, възникнали на терена на самото полесражение или в непосредствена близост до позициите или полевите болници. Втората група са войнишките паметници, издигани в дворовете на църквите и погребения, извършвани в манастирски комплекси. Третата група войнишки паметници в Северна Добруджа са погребенията, извършвани на терените на селски и градски гробища, в училищни и частни дворове. Четвъртата и най-интересна група са изградени и обособени като класически военни гробища, обикновено разположени на територията на граждански гробища. 
Източник:ИА ДОБРУДЖА

Коментирайте
Подобни новини
Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич стартират днес
Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич стартират днес
Група „CartWheel” от Варна ще открие седмото издание на „September Sun”
Група „CartWheel” от Варна ще открие седмото издание на „September Sun”
Концерт "ГЕНЕРАЦИЯ Z" на студио „Зонели” тази вечер в Младежки център
Концерт "ГЕНЕРАЦИЯ Z" на студио „Зонели” тази вечер в Младежки център
Ученик от ПМГ „Иван Вазов” спечели националната олимпиада по информатика (ВИДЕО)
Ученик от ПМГ „Иван Вазов” спечели националната олимпиада по информатика (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика