Начало >Добруджа >Общество

Проф.Бураджиев: Фолклора трябва да се защитава (ВИДЕО)

13.09.2019 г. 14:17:58 ч.
/
Проф.Бураджиев: Фолклора трябва да се защитава (ВИДЕО)
Историята на ансамбъл „Добруджа” е свързана и с творческата биография на проф. д-р Костадин Бураджиев, който наскоро чества своя 60-годишен юбилей. Роден е през 1958 г. в Пловдив.
Дългогодишен диригент и главен художествен ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” – Добрич, с който е изнесъл многобройни концерти в България и много страни в света. С ансамбъл “Добруджа” има издадени четири дългосвирещи грамофонни плочи и  шест компактдиска. Многобройни са и участията в ежегодния преглед „Нова българска музика“ с хора и оркестъра на ансамбъла.
За творческата си дейност е носител на престижни държавни и международни отличия и награди, сред които: Сребърна, Златна и Кристална лира  и   Кристално огърлие – награди на Съюза на българските музикални и танцови дейци; Световен хоров шампион с Академичен народен хор – от Световна хорова олимпиада в Австрия, 2008 г.; Почетен плакет и Почетна грамота на Министерството на културата за висок принос в развитието на българската култура; Гран При за хорова музика – Австрия; Академична награда „Голям меден чан“ – 2019; Национална награда „Нестинарка“ – 2019; Златен век и печат на цар Симеон Велики на Министерство на културата - 2019;
От 1998 г. е хоноруван, а от  2001 г. става и щатен преподавател  в  Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в  Пловдив по дирижиране на народен оркестър и народен хор.
Главен диригент на Академичния народен хор от есента на 2004 г.     
Издал  е различни пособия за народни инструменти, между които и четири сборника за тамбура, сборници с песни за народен хор, пиеси за народен оркестър, автор е на редица публикации и монографии.
„Започнах работа в ансамбъла през 1983 година като диригент на хора. Бяха трудни години, защото аз дойдох с друга визия и представа какво трябва да се прави в един ансамбъл, как трябва да звучи един народен хор и няколко години беше доста тежко, да преодолеем тези мои изисквания, но слава Богу, срещата ми с Красимир Кюркчийски през 1989 година завърши този труден период, когато той оцени високо моята работа, постигнатото с хора на ансамбъла. Така да се каже – излезе на яве правотата на моите изисквания. Самите певици добиха увереност, че не сме работили напразно“, припомня пред МГ“Добруджа“ проф.Бураджиев
Още през 1985 година, на прегледа на държавните ансамбли в Кюстендил, беше обсъдено и това, че съм нов човек в ансамбъла, внесъл съм нови неща, хорът върви в правилна посока и след това, от 1990 година последваха в продължение на шест години участия на хора и оркестъра на ежегодния преглед „Нова българска музика” – един много висок и престижен форум.
 
 
По време на моето управление ансамбълът беше на едно от най-високите нива в България. Ние бяхме наравно с ансамблите „Пирин” и „Тракия”, както и с държавния „Филип Кутев”. И съм горд с този факт, защото само двата ансамбъла – „Пирин” и „Добруджа” имаха директни излъчвания на своите премиери по националната телевизия. Нещо, което другите ансамбли не са постигали, казва още  проф. Бураджиев.
 Той цитира мъдра мисъл на един от моите учители Кирил Стефанов, който ми е казвал: „Никога не забравяй, че танцовият състав е визията на един ансамбъл, оркестърът е основата, а хорът – парфюмчето, което трябва да сложиш в една програма.“ 
 
По щастлива случайност  веднага след заминаването си от Добрич  за Пловдив,  се разкрива преподавателско място в Академията в Пловдив и  от там започва  академичен стаж на Костадин Бураджиев.
Фолклорът се нуждае от защита от мръсните ръце, които посягат към него, защото в последно време всеки мисли, че може да работи с фолклора. Това е тревогата ми в момента, защото всички сме свидетели,  как  полуграмотни хора, чули някаква песен… Филип Кутев има една мисъл: „фолклорът е просто нещо, но не е за прости хора” , коментира композитора и диригент.


Видеомонтаж Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)
Откриват Мото сезон 2024 в Добрич, светофарите няма да работят от 15:00 до 16:30 ч.
Откриват Мото сезон 2024 в Добрич, светофарите няма да работят от 15:00 до 16:30 ч.



Яндекс.Метрика