Начало >Добруджа >Общество

Производства по дела с обществен интерес представи на брифинг Красимира Иванова, председател на Административен съд - Добрич (ВИДЕО)

29.03.2019 г. 15:50:31 ч.
/
Производства по дела с обществен интерес представи на брифинг Красимира Иванова, председател на Административен съд - Добрич (ВИДЕО)
Производствата по дела с обществен интерес, образувани  през първото тримесечие на 2019 г. представи на брифинг днес председателят на Административен съд (АС) - Добрич Красимира Иванова. С цел засилване прозрачността в работата на съда бях заложила като мярка организиране на регулярни брифинги, на които да представям работата ни за определен период от време, заяви в началото на своето изложение съдия Иванова.
221 са делата, образувани  в АС - Добрич от началото на годината, като техният брой е с близо 50 повече в сравнение с 2018 г.(178 дела) Това показва каква сериозна натовареност имат работещите в съда петима съдии. През миналата година бе изменен Административно-процесуалният кодекс и голяма част от делата вместо само в 5 съдилища в страната, премина във всички административни съдилища, отбеляза магистратът. Става дума за дела, образувани по жалби срещу ревизионни актове, принудителни административни мерки по Закона за ДДС чрез запечатване на търговски обекти, обжалване на действия на публичния изпълнител. От началото на годината в АС -Добрич са образувани 7 данъчни дела по жалби срещу ревизионни актове.
Отделно от това започнаха дела с искане за отмяна на предварително изпълнение по запечатване на търговски обекти по Закона за ДДС и дела по жалби срещу принудителните административни мерки. Запечатване на обект по ЗДДС се допуска, ако при проверка се установи, че там не се издават касови бележки, поясни съдия Иванова.
Две от образуваните дела касаят търговски обект със седалище в Добрич, но намиращ се в Гранд мол Варна, докато вторите две дела касаят обект, намиращ се в Добрич.
Подсъдността по дела по Закона за управление на средствата от европейските фондове също вече се гледа във всички административни съдилища, като се определя от постоянния адрес на физическото лице или седалището на фирмата, адресат на акта. До момента са образувани 7 дела по жалби срещу решения на Управляващия орган на съответната Оперативна програма.
По жалба на община Ген.Тошево е образувано административно дело за обжалване решението на Управителния орган за налагане на финансова корекция в размер на 5 % от стойността на допустимите разходи по сключени договори по обществена поръчка, свързана с избор на изпълнител за строителен надзор по инвестиционен проект за строително-монтажни работи на жк "Александър Димитров" бл. 2 и бл. 4, ул. Опълченска 26. АД -Добрич отхвърля със свое решение от 20 март 2019 г.жалбата на община Г.Тошево. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.
Интересно дело е и това по жалба срещу ръководителя на Управляващия орган на ОП Околна среда. Касае финансова корекция за  община Добрич в  размер на 5 % от допустимите разходи, които са 520 000 лв. Очаква се съдебно решение.
Много дела има през първото тримесечие, образувани по жалба на Обл.управител. Едно такова е делото срещу решение на ОбС Добрич във връзка с размера на битовите отпадъци за 2019 г. До 26 април трябва да има решение по него. Друго подобно дело, по което вече има решение е заведено по протест на Окр.прокуратура Добрич са отменени разпоредби от Наредбата за установяване на жилищни нужди в община Шабла. Имало е изискване, гражданите, настанявани в общински жилища да са само български граждани и да заплащат режийни за оценка на притежаваното имущество, което противоречи на законови разпоредби. Затова и протестът е уважен.
Други три дела са образувани от началото на годината по жалба на Обл.управител. Те касаят община Добричка - Наредбата за местните такси и цени на услугите, Наредба за изменение на местните данъци на територията на общината и Наредбата за разпореждане с общинско имущество. Основното възражение на Обл.управител по тези дела е, че не е изпълнено изискване за предварителна оценка за въздействие на предложените изменения в цитираните Наредби. Дела по жалби на Обл.управител с които се обжалват решения за изменения на Наредби са по-продължителни във времето, тъй като оспорването  се обнародва в Държавен в-к и се дава месец срок, за да се присъединят засегнати лица.
По жалба на община Добрич е образувано дело, касаещо отново решение на Управителен орган за налагане на финансови корекции по обществена поръчка за реконструкция и ремонт на ПГ по ветеринарна медицина, като се иска отмяна на решението в частта на точки 1 и 2. Наложените финансови корекции са в размер на 108 149  лв. с ДДС.
 
Вчера, 28 март е постъпила поредната жалба на Обл.управител. Тя е срещу решение на Общ.съвет Балчик за отдаване под наем след търга на градския стадион за срок от една година. Обл.управител определя решението като незаконосъобразно, тъй като следва да бъде прието след приемането на Наредба по Закона за физическото възпитание и спорта. Делото предстои да бъде насрочено.
По отношение образователната дейност продължават срещите с ученици от СУ „Климент Охридски“, „Любен Каравелов“ и Частна гимназия „Райко Цончев“. Днес е била изнесена лекция за запознаване на учениците със статута на магистратите и представяне на професиите съдия, прокурор, следовател“ в 10 клас на СУ „Климент Охридски“. Предстоят лекции по споразумение с Районен съд Генерал Тошево на ученици от пети и шести клас на СУ „Климент Охридски“ Добрич, на тема „Опасностите в интернет“.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)
Откриват Мото сезон 2024 в Добрич, светофарите няма да работят от 15:00 до 16:30 ч.
Откриват Мото сезон 2024 в Добрич, светофарите няма да работят от 15:00 до 16:30 ч.



Яндекс.Метрика