Начало >Добруджа >Регионални

ПУДООС одобри проект на Община Тервел за измервателни шахти на транзитен водопровод

20.12.2017 г. 10:04:48 ч.
/
ПУДООС одобри проект на Община Тервел за измервателни шахти на транзитен водопровод
Предприятието за управление на дейностите по оказване на околната среда одобри проект на Община Тервел за рехабилитация и изграждане на контролно-измервателни шахти на транзитния водопровод, който преминава по ул.“Хан Аспарух“ в гр.Тервел. Този водопровод представлява приоритет за гр.Тервел, тъй като осигурява връзки със седемнадесет улици в града.В същото време се намира в онази половина от Тервел, в която няма интервенции по вече изпълнения проект за водния цикъл. Такива не бяха и възможни, тъй като по ул.“Хан Аспарух“ канализацията е в изправност, а по времето, в което Община Тервел кандидатства и реализира проекта за воден цикъл инвестициите във водопровод бяха възможни само за улици, в които се инвестира в канализация.
Общината взе решение за кандидатстване след изключително тежката зима на 2017 година, когато поради екстремно ниските температури възникваха ежедневни аварии по водопровода.
Контролно-измервателни шахти , които ще се изградят по проекта  ще позволят по - бързо и лесно откриване на скрити аварии и спиране на водата само в авариралата зона. Възможността за разделяне на града на зони за водоподаване ще доведе до намаляване на загубите от вода на оператора ВиК АД гр.Добрич.
Дължината на основното трасе е 1989 м. Сградните водопроводни отклонения са 49. Сред тях има и такива, които захранват многофамилни жилищни сгради или имоти с предназначение за производство и търговия.
Общата прогнозна стойност на инвестицията е  до 471 686,84 лв. с ДДС. Проектът е разделен на три подобекта.Единият от тях включва рехабилитация на водопровода, който преминава под площад „Старият дъб“. Общината вече има готовност да изпълни и ремонта на площадното пространство. За площад „Старият дъб“ са изготвени технически проекти.Той е разделен на пешеходна зона и зона за отдих. Ремонтът на пешеходната зона ще бъде финансиран от Община Тервел, а този на зоната за отдих от МИГ Тервел-Крушари чрез проект по ПРСР 2014-2020.
Проектът е резултат от доброто сътрудничество между Община Тервел,  ВиК Добрич АД , народния представител Йордан Йорданов и областния управител Красимир Кирилов. Съдействието на водното дружество в процеса на проектиране и кандидатсване бе решаващо за качеството на проекта. Проблемът с лошото състояние на водопровода бе поставен от общинското ръководство на вниманието на народния представител Йордан Йорданов и областния управител Красимир Кирилов. 

Коментирайте
Подобни новини
7 оркестъра се включват във Великденското добруджанско надсвирване в Генерал Тошево
7 оркестъра се включват във Великденското добруджанско надсвирване в Генерал Тошево
Хранителни пакети ще получат 1009 лица в нужда от община Добричка
Хранителни пакети ще получат 1009 лица в нужда от община Добричка
Фестивалът в село Ловчанци се превърна в истински фолклорен празник (ВИДЕО)
Фестивалът в село Ловчанци се превърна в истински фолклорен празник (ВИДЕО)
С песни и танци  Каварна отбеляза Лазаровден и Цветница
С песни и танци Каварна отбеляза Лазаровден и Цветница



Яндекс.Метрика