Пълно изтегляне на турските войски от Кипър е немислимо, отсече Ердоган

14.01.2017 г. 12:48:58 ч.
/ ИА Добруджа
Пълно изтегляне на турските войски от Кипър е немислимо, отсече Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че пълно изтегляне на турските войски от разделения остров Кипър е "немислимо".
Гърция незабавно отговори на Ердоган, отсичайки, че няма да бъде намерено решение за Кипър, докато турската "окупация" не бъде прекратена. 
Надеждата за обединение на острова нарасна след преговорите между турските и гръцките кипърци в Женева през тази седмица, припомня БиБиСи.
Но остават редица пречки, включително дали някакви турски войски ще останат в северната част на Кипър след обединението. Ердоган настоя, че войските трябва да останат, освен ако Гърция също се съгласи да изтегли своите сили.
Турската и гръцката общности са разделени на острова от 1974 г.
Ключовите пречки за сключване на споразумение включват връщането на собствеността на десетки хиляди кипърци, избягали от домовете си през 1974 г., както и присъствието на войски.
Турция все още има 30 хил. войници, разположени в северната част на острова, на чието присъствие Гърция се противопоставя и което е основната "ябълка на раздора". Днес президентът на Кипър Никос Анастасиадис повтори призива всички турски войници да напуснат, след като вчера турският външен министър Мевлют Чавушоглу определи турските войски като "стабилизираща сила" в Кипър.Чавушоглу посочи също, че обсъжданията били "в критичен момент" и че експертите по техническите детайли сега са наред да преговарят. Срещите вероятно ще започнат на 18 януари с акцент върху трънливите проблеми, свързани със сигурността.
Крайната цел е общностите на кипърските гърци и кипърските турци да споделят властта във федерация, съставена от две държави. Каквото и да е споразумение трябва да спечели подкрепата и на двете кипърски общности в два отделни референдума.
Докато дипломати се изказаха положително за постигнатия напредък, Ердоган коментира, че Гърция и кипърското правителство "все още имат различни очаквания" от Турция.
Друга пречка, добави той, била във връзка с евентуалното ротационно председателство на Кипър. Вместо да приеме четири председателства на кипърските гърци за всяко едно на кипърските турци, Ердоган изтъкна, че вместо това настоява за баланс 2:1 в полза на Гърция.
Междувременно Никос Анастасиадис коментира, че преговорите за обединението на Кипър трябва да произведат "радикална" промяна на положението със сигурността на острова, която понастоящем е гарантирана от Гърция, Турция и Великобритания.
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Извършиха революционно изпитване на ваксина срещу рак на мозъка
Извършиха революционно изпитване на ваксина срещу рак на мозъка
30 години от смъртта на легендарния Аертон Сена
30 години от смъртта на легендарния Аертон Сена
20 години от най-голямото разширяване на ЕС
20 години от най-голямото разширяване на ЕС
Няколко души са ранени, а един е задържан след инцидент в Лондон
Няколко души са ранени, а един е задържан след инцидент в Лондон



Яндекс.Метрика