Работна група разпределя собствеността между БАН и НИМХ

08.12.2018 г. 11:32:22 ч.
/
Работна група разпределя собствеността между БАН и НИМХ
На 3 декември с решение на Общото събрание БАН учреди ново звено, което ще изпълнява научно-изследователска дейност в областта на климата, атмосферата и водите, като своеобразен заместител на Националния институт по хидрология и метеорология.В него преминават 15 души от сегашния НИМХ, а по-късно ще бъде попълнено с още учени от други институти на БАН и докторанти. Причината за неговото създаване е, че научната дейност в тази област е изключително важна в глобален мащаб и от БАН се стремят да запазят този тип дейност в рамките на Академията.

От преминалия под шапката на МОН - НИМХ сигнализираха обаче, че Академията се опитва да обсеби имоти, които са жизненоважни за осъществяване на основната дейност на метеоролозите.Новосъздаденият институт е с адресна регистрация на сграда, в която се помещава НИМХ. "Малко е подвеждащо, защото на адреса има няколко сгради, които в момента се ползват някои изцяло други частично от НИМХ", обясни за news.bg председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева. Сградата, за която става въпрос, е двуетажна сграда, в съседство до основната, където се намира НИМХ, стана ясно от думите й. Тя заяви, че на етажите има няколко стаи, които НИМХ дава под наем и такива, в които има хора, които искат да се преместят към Министерство на образованието.

"Институтът ще използва сграда, която в момента е предоставена на НИМХ, но тя не е основната сграда на института", категорична беше Славчева. С решение на Общото събрание ще бъде вписана в баланса на новия научен институт при БАН.Останалите имоти са с различен тип собственост, като една част са държавни и са предимно хидро-метеорологични станции в страната. Те ще преминат към МОН. Научният институт разполага и със собствени имоти, но друга голяма група, според нея, са собственост на Академията по силата на Закона за БАН от 1991 година.

В него цялата собственост, когато тогава БАН ползва, преминава в частна собственост, а Академията я вписва в балансите на отделните институти и я предоставя за ползване. Тези имоти включват и ракетните бази в Ахтопол, изтъкна Славчева.Ние сме предоставили имотите с решение на Общо събрание и те се използват. "Мисля, че е крайно време по някои въпроси НИМХ да отстъпи и да прояви разбиране", заяви още председателят на Общото събрание.

"Малко е странна тази настървеност, с която отказват една карфица да оставят в БАН", допълни тя.Въпросите, по които БАН трябва да преговаря с Министерството, са свързани с имотите, които се дават под наем от НИМХ и са собственост на БАН и дали те трябва да преминат към МОН. Славчева е на мнение, че очевидно те не се използват от тяхната дейност, а се дават под наем, за да се печелят пари от това.

Предстои да се изясни и притежанието на неизползваеми от НИМХ имоти, но собственост на БАН. Съставени са контактни групи от страна на МОН и БАН за изглаждането на казуса.

Институтът преминава към МОН и ще продължи да функционира безпрепятствено, спокойна е Славчева. "Няма да се наруши работата, защото тази дейност по определяне на собствеността, ще се върши от контактните групи и ще бъде документална."

"През това време няма нужда от стачки, протести и други атрактивни събития, с каквито беше изпъстрено лятото", подчерта Славчева.Списъците с всички разпределени имоти ще бъдат изготвени и представени на МОН. Според председателя 10% от учените остават в БАН, така че имотите ще бъдат разпределени пропорционално. От бюджета на НИМХ за 2019 година ще се отделят средства за преминалите от института към Академията учени.
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
В БСП решават днес кого да издигнат на изборите
В БСП решават днес кого да издигнат на изборите
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни



Яндекс.Метрика