Радан Кънев: Върнахме се в 2013 година, мафията пак си иска цялата държава

20.01.2016 г. 09:37:10 ч.
/
Радан Кънев: Върнахме се в 2013 година, мафията пак си иска цялата държава
Лидерът на ДСБ Радан Кънев бе на посещение в Добрич през миналия уикенд. Сред многото задачи, залегнали в програмата му, Кънев намери време за един разговор-интервю в редакцията на Медийна група „Добруджа”.
Подкрепата към кмета на Добрич Йордан Йорданов, анонсираният нов десен проект, евентуалната кандидатура за президент и политическата ни действителност бяха сред темите, по които Радан Кънев внесе яснота.  


- Г-н Кънев, какъв е поводът да дойдете в Добрич?
Поводът е среща с местната организация на ДСБ, срещнах се с ръководството, ще се видя и с кмета на общината Йордан Йорданов. Съвсем нормални политически задачи. Една от тях е максималната подкрепа, която можем да окажем на кмета, избран с общи усилия. Г-н Йорданов беше един от големите пробиви и добри новини на местните избори в България.
От друга страна са усилията, които полагаме за организационното укрепване на ДСБ, както и усилията за изграждане на много по-широк десен проект, който да създаде алтернативата през 2016 година.
- Като споменахте големия пробив на местните избори, малцина взеха на сериозно думите Ви по време на една от предизборните срещи, когато представихте Йордан Йорданов с думите: „това е следващият кмет на Добрич”. Какво е Вашето обяснение за този успех, на какво го отдавате?
Това, което се случи в Добрич, беше показателно за тенденцията в цялата страна и тя съвсем не е свързана само с местните избори. Хората имат огромна нужда от смяна на поколенията в политиката. Поколението, което е било във властта в периода 2000 – 2013 година, вече е извън интереса на динамичната част от обществото. Налице са тежки зависимости, тежки обвързаности, това беше период на разрастване на политическата мафия, на корупцията. В очите на хората няма невинни, това поколение е затворена страница. Затова навсякъде, където избирателят види алтернатива, сменя старото.
Йордан Йорданов беше точно това – много млад, много динамичен човек, в който добричлии видяха алтернатива на една много уморена и много изхабена администрация. Бях дълбоко убеден, че той е един от нашите фаворити и не го казах, за да помпам мускули, а защото го вярвах.   
- Какво казват хората по места, одобряват ли опозиционното Ви поведение?
Вътре, в рамките на ДСБ има много сериозно одобрение, даже бих казал категорично. Съотношението е 90 към 10 процента. Но за мен по-важно е, че виждам това одобрение и сред по-широките среди на десните симпатизанти извън ДСБ. Много силно сред представителите на бизнеса, сред представителите на местната власт.
- Какво означава новият политически проект, който сте замислили? Не означава нова партия, нали?
В никакъв случай. Означава ресурсът на ДСБ и на други партии, които биха желали да се включат, защото сме напълно отворени, да бъде насочен към създаване на единна реформаторска десница, която да включи всички тези хора, които до сега не са се занимавали с политика – и от бизнеса, и от културата, и от образованието. Има толкова много млади хора, толкова много експерти, за които досегашната партийна дреха е доста изхабена, а често пъти компрометирана, но преди всичко не отговаря на техния съвременен, модерен начин на живот.
Нито една традиционна българска партия, дори тази, на която аз съм председател, не отговаря на съвременната динамика. Построени сме на един остарял, йерархичен принцип с партийните клубове и структури на общинско ниво. Кой модерен човек ходи на партийна сбирка в днешно време – много са малко. На хората трябва да се създадат условия за модерен, градивен политически живот. Да развият потенциала, идеите си.
Искаме да изградим един наистина модерен проект, който да е базиран на мечтите ни за държавата.
Отворени сме към всички десни хора в страната, към всички онези, които вече имат пълна нетърпимост към модела, който ни управлява. Ясно е, че не можем повече да живеем така. Демокрацията е просто фасада, властта се използва като набиране на финанси за обезпечаване на следващите избори. Другият голям проблем е непрекъснато разширяващата се администрация, която служи, за да се назначават партийни кадри. В много сфери нещата са по-зле от късния социализъм. Администрацията на 6-милионна България е колкото на 9-милионна България през 80-те години. А тази администрация, естествено, обслужва господарите си, а не гражданите. В модерните държави администрацията е слуга на гражданите, а в държави като нашата и на изток от нас институциите са слуга на господари.
Тези хора вече не вярват, не виждат решението чрез само една определена партия. Те искат много по-широко гражданско движение, което да се пребори за властта и ние сме напълно отворени към всеки един от тях. 
- А какво бихте отговорили на онези Ваши съпартийци, които смятат, че трябва първо да се направи отчет на модела „Реформаторски блок” преди да преминете към нов проект?
През цялото време, в което съм се занимавал с политика, съм обединявал, не съм разделял. Борил съм се за създаването на Синята коалиция, борил съм се против нейното разпадане, на практика сам създадох Реформаторския блок, дори и при вътрешно партийна съпротива. Сега държа да дадем на колегите, които останаха да подкрепят управлението, достатъчно време да преценят позицията си. За съжаление, времето изтича много бързо, много по-бързо, отколкото ми се иска на мен, защото страната се върна в политическа криза. България се върна в 2013 година и в момента мафията отново си иска цялата държава, както беше в кабинета „Орешарски”.
- Няма как да избегнем темата „президент”. Ще се кандидатира ли Радан Кънев за президент, ще го кандидатират ли? Защо отговорът не е по-ясен – да или не?
Защото не му е дошло времето. Аз съм достатъчно познат човек, така че в момента, в който взема това решение, то ще се чуе много бързо. Няма никаква нужда да се представям. За добро или за лошо, съм вторият най-споменаван човек в медиите след премиера Борисов. Освен това към момента съм водач на единственото опозиционно движение в тази страна, защото да разглеждаме БСП като опозиция е несериозно. Те са в обслужваща роля във всеки важен момент.
Така че аз имам комфорта да обявя дали ще се кандидатирам, когато аз преценя, и което е по-важно – когато един наистина широк кръг разумни хора, които са алтернатива, които са опозиция, вземат решение кой е най-силният кандидат.
Искам и ДСБ да осмисли позицията си много спокойно, без всякакъв натиск от лидера си, но искам и много по-широк кръг хора – това, което наричам „нов десен проект”.
Вярвам, че ако решението е в посоката аз да поема тази отговорност, няма да проявя никакво колебание. Не се притеснявам и съм готов на всяка битка, но искам да съм сигурен, че всички ние ще вземем най-доброто решение за България.
Тук не става въпрос за лична амбиция, а за това, че президентската институция е много важна в няколко сфери – тази на правосъдието, най-болната сфера в България, там има големи правомощия; сигурността и службите, всъщност гнездото на мафията; отбраната и външната политика – изключително важни сфери в момент, в който отново сме изправени пред историческия кошмар – конфликт между Русия и Турция.
Така че кой ще бъде президент е много важен въпрос. Кошмарно е, когато президентът не е коректив, а се превърне в слуга на правителството.
Тази институция трябва да е много силна и независима и за този разговор трябва време, а не просто някакви личности да тръгнат да се надлъгват и надцакват.  

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика