Начало >Добруджа >Общество

РБ „Дора Габе” отличи Атанас Пеев за дарителство

01.11.2017 г. 10:02:07 ч.
/
РБ „Дора Габе” отличи Атанас Пеев за дарителство
В навечерието на Деня на народните будители,в Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе среща-разговор под наслов „Дарителството като кауза” с краеведа – родовед, журналист, Почетен гражданин на град Добрич - Атанас Пеев. Срещата се провежда в месеца на дарителство. Събитието се състоя в сектор Краезнание на библиотеката, където се съхраняват всички документи, дарени през годините от изтъкнатия добруджански общественик.

На срещата присъстваха краеведи, библиотекари, граждани. Сред гостите бе и композиторът Петър Крумов, Почетен гражданин на град Добрич.

Събитието откри директорът на библиотеката Невяна Христова, която поздрави краеведа и дарителя за неговата всеотдайност към родоизследователската и краеведска дейност, както и за активния му принос в обогатяването на краеведския фонд на добричката библиотека. В изказването си, Невяна Христова направи обширен обзор на дарените документи, включващи традиционни и нетрадиционни видове – книги, ръкописи, периодични издания, фотографии, електронни носители, медали, грамоти, плакети и много други. В хода на срещата Атанас Пеев благодари на културната институция за възможността да бъдат съхранени във времето и предоставяни за бъдещи изследвания дарените от него документи.
Донка Василева, библиотекар от сектор Краезнание, представи многостранния принос на краеведа за развитието на краезнанието и му благодари за доброто и ползотворно партньорство в годините. Краеведският фонд е обогатен с книги, монографии, изследвания за края, със сведения за историческото развитие на добруджанските селища, за видни и по-малко известни добруджански личности, за събития, дати и годишнини, за родовете в Добруджа, за добруджанската фолклорна съкровищница и златните гласове на Добруджа, за Дора Габе, Йордан Йовков и неговия род, и много други.
В годините Атанас Пеев е съдействал за популяризиране на краеведската дейност при организирани от библиотеката срещи, уроци, беседи и други с ученици от краеведски клубове и училища от Добрич и областта.
Невяна Христова връчи свидетелство за дарение на активния дарител на библиотеката с пожелание за нови творчески успехи в изследването на Добруджа.

Коментирайте
Подобни новини
Времето на 2 май
Времето на 2 май
Награди от два конкурса за малки художници от Клуб "Цветно" при Младежки център - Добрич
Награди от два конкурса за малки художници от Клуб "Цветно" при Младежки център - Добрич
Аварии в няколко села в областта отстраняват днес от ВиК-Добрич
Аварии в няколко села в областта отстраняват днес от ВиК-Добрич
4 регистрирани листи в РИК-Добрич до момента
4 регистрирани листи в РИК-Добрич до момента



Яндекс.Метрика