Ром от добричкото село Пчелино е най-големият производител на дини в Европа

21.12.2013 г. 09:50:00 ч.
/ ИА Добруджа
Ром от добричкото село Пчелино е най-големият производител на дини в Европа
Български ром от добричкото село Пчелино е най-големият производител на дини у нас, а и в Европа. 32-годишният Евгени Янков има свои бостани върху 1400 дка, а е запалил по този бизнес и съпруга на сестра си, който обработва още 700 дка. Така Евгени реално отглежда дини върху умопомрачителните 2100 декара. За сравнение в Европа за голям бостанджия се смята фермер със 130-140 дка.
В България и други се опитват да гледат повече дини, но никой не надхвърля 200-300 дка.
Всъщност почти всяка българска диня, продавана през лятото в големите вериги, е на младия добрички производител. "Около 95% от стоката в супермаркетите се купува от дистрибутори направо от полето при мен", обяснява Евгени Янков. Годишната му продукция е 5-6 хиляди тона.
През лятото всеки ден продавам по 250-300 т дини, разказа Янков.
"Аз от работа не се плаша, всеки ден съм на полето, карам по 2 смени, през нощта на фарове съм сял, участвам и в товаренето на камионите", обяснява той. Не се правел на чорбаджия, работи наравно с наетите 40-50 човека, на които плаща пълни заплати от май до август.
При дините всичко е ръчен труд, в едно поле има милиони коренчета, около които на ръка се слага пръст без бучки, загърлят се, разреждат се и т.н., разпалено разказва Евгени. Отглеждането на динята било като отглеждането на малко бебенце - всичко тръгва от 1 семка, която после изисква всекидневни грижи, растението дори боледува и трябва да се лекува.
Самият той имал плачевен опит от капризите на природата. Преди няколко години дошли клиенти, стиснали си ръцете на много добра цена и вечерта, преди да товарят дините на камионите, паднала градушка като орех, която унищожила всичко.
Евгени Янков прави опити и да изнася дините.
Тази година пробвал с 300-400 тона за Литва и Естония. Там харесали качеството им. И сега надеждите за следващата реколта са отново да успее да стъпи на прибалтийския пазар с по-големи количества. От него директно от полето пазаруват и румънци. При съседите качеството на българската диня вече е познато.
Основният сорт, който ползва, е "Кримсон суит". Отглежда и малко пъпеши. "Не ми идва да гледам жито като колегите в Добруджа, на мен динята ми е в кръвта", обяснява Янков. Според него добруджанската диня е най-хубавата поне в Европа. Преди 3-4 г. направил износ и в Чехия и също получил само хубави отзиви.
Евгени Янков не получава почти никакви субсидии от държавата.
Взема само 25-26 лв./дка преки плащания от ЕС, които се полагат независимо дали се гледа зърно, или дини. Допълнителни субсидии за бостанджиите няма.
"Това не е правилно, защото при динята поне 50-60% от всичко се прави с ръчен труд. Копае се на ръка 3 пъти минимум. Разрежда се на ръка, бере се на ръка, товари се на ръка", аргументира се бостанджията.
Прави декарите на етапи - от края на април до края на май засажда на всеки 10 дни. Така не се налага продукцията да се продава наведнъж.
"Зимата почиваме, но лятото е яко бачкане - няма събота, неделя. Живея на 20 км от морето, но в сезона не стигам до него повече от веднъж", разказа Евгени Янков. И уточнява, че при изкупна цена на динята от 13 до 15 ст./кг е доволен.
А всичко до 80-90 ст./кг, колкото плащат хората в градовете, било за прекупвачите."Те винаги печелят много повече от нас", обяснява бостанджията.
Плаща по 90 лв./дка рента, най-високата в България.


Коментирайте
Подобни новини
Аутлет Германия откри втори магазин във Варна (ВИДЕО)
Аутлет Германия откри втори магазин във Варна (ВИДЕО)
Фирмите без регистрация по ДДС сменят касовите си апарати до 30 юни
Фирмите без регистрация по ДДС сменят касовите си апарати до 30 юни
Община Добрич ще се рекламира с 5600 лв. като туристическа дестинация
Община Добрич ще се рекламира с 5600 лв. като туристическа дестинация
Магазин „АУТЛЕТ Германия” в Добрич е на нов адрес – по-голям, с повече избор, но със същите атрактивни цени (ВИДЕО)
Магазин „АУТЛЕТ Германия” в Добрич е на нов адрес – по-голям, с повече избор, но със същите атрактивни цени (ВИДЕО)Яндекс.Метрика