С единствена по рода си лаборатория разполага Институтът по тютюна (ВИДЕО)

16.12.2020 г. 09:37:37 ч.
/
С единствена по рода си лаборатория разполага Институтът по тютюна (ВИДЕО)
Единствената независима акредитирана лаборатория за анализ на основните компоненти в тютюна и тютюневия дим в България се намира в Института по тютюна и тютюневите изделия в пловдивското село Марково. Научното звено е част от Селскостопанска академия. Ръководител на лабораторния комплекс е гл. ас. д-р Маргарита Дочева.

Тук се извършват анализи на съдържанието на никотин, захари и хлор в тютюна. В тютюневия дим на цигарите се изследва съдържанието на контролираните компоненти – катран, никотин и СО.
В научно-изследователските лаборатории на Института по тютюна се определят още показатели, като общ азот, белтъци, амоняк, нитрати, минерално съдържание и пясък, които дават обективна оценка на качеството на тютюна. През тази година е адаптиран и метод за определяне на глицерол в тютюн. Разработен е и метод за определяне съдържанието на полифеноли в тютюн.

При анализа на тютюневия дим изследванията са насочени към разработване на методи за определяне на карбонилни вещества в газовата фаза на тютюневия дим. Тези вещества са с доказано вредно въздействие върху човешкото здраве. В лабораторията се определя и съдържанието на ацеталдехид, формлдехид, акролеин, ацетон, пропионалдехид и 5-хидроксиметил фурфурал в тютюневия дим. Разработва се и метод за определяне на кротоналдехид в дима.

Лабораторията на института разполага и с машина за пушене и газов хроматограф, които изцяло отговарят на световните изисквания за анализ на тютюнев дим. Използват се при извършване на анализ на контролираните компоненти в тютюневия дим – катран, никотин и СО. Процесът на изследване на тютюневия дим се състои в два етапа – пропушване на цигарите и събиране на суровия кондензат, екстрахиране на кондензата и газ-хроматографско изследване на съдържанието на никотин в кондензата на тютюневия дим. Процесът на пушене се извършва на 20-канална ротационна машина за пушене и е напълно автоматизиран. На тази пушална машина могат да се пушат цигари в три режима – стандартен и два интензивни /Масачузетски и Канадски/. При стандартния режим на пушене обемът на всмукване е 35 мл., продължителност на всмукване – 2 секунди, брой всмуквания на минута – 1 брой. При интензивните режими имаме завишаване на обема на всмукване на 45 и 55 мл., съответно и брой всмуквания на минута – 2 броя. Доказано е, че тези два метода се доближават до маниера на пушене на хората в световен мащаб.
След приключване на процеса на пушене събраният суров кондензат се екстрахира с изопропанол и се подлага на анализ с газова хромагорафия за определяне съдържанието на никотин.

Основното техническо средство, което се използва при анализ на веществата в тютюна, е Автоматичният анализатор в поток. Закупен е в  началото на 2019 г. и се състои от инжектор, перисталтична помпа, която засмуква едновременно реактивите и тютюневия екстракт, основен модул, в който протичат цветните реакции и детектор.

Чрез автоанализатора се определя съдържанието на основните групи вещества в тютюна:
-Азотсъдържащи вещества, представени от: алкалоиди, като никотин, общ азот, белтъчни вещества, нитрати и амоняк;
-Въглехидрати – редуциращи захари, общи редуциращи захари, редуциращи субстанции;
-Хлориди
Определянето на тези вещества се състои в приготвянето на воден или 5-процентов разтвор на оцетна киселина от тютюнев прах и неговото анализиране чрез автоанализатора.

За всеки отделен показател се използват различни реактиви, които реагирайки с тютюневия разтвор образуват цветно съединение, което се колориметрира при определена дължина на вълната.
При определяне съдържанието на общ азот и белтъци е необходимо първоначално изгаряне на тютюна по метода на Келдал и последващо определяне на компонентите чрез автоанализатора, обясни за Медийна група „Добруджа” ръководителят на лабораторния комплекс гл.ас.д-р Маргарита Дочева.

Мирослав Балчев
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?



Яндекс.Метрика