Начало >Добруджа >Общество

С втората дестилерия „Есетере България” ще развива и научна дейност (ВИДЕО)

17.06.2019 г. 13:22:51 ч.
/
С втората дестилерия „Есетере България” ще развива и научна дейност (ВИДЕО)
„Есетере България” планира трети етап в развитието на компанията в Добрич, с който да се завърши производството. Това обясни пред журналисти изп. директор на компанията Пламен Николов при официалното откриване на втората дестилерия на завода в Добрич.
Събитието се състоя в събота (15 юни) - точно три години след откриването на първата дестилерия. За празничното събитие фирмата посрещна много гости, сред които бяха кметът на Добрич Йордан Йорданов, председателят на ОбС -Добрич Иво Пенчев, съветници, земеделски производители и партньори на компанията.  
С новите мощности вече имаме над 210 кубически метра дестилационна техника, която ще бъде напълно функционираща по време на лавандуловата кампания, каза Николов, но призна, че и тя няма да е достатъчна. В новата дестилерия са монтирани много измервателни уреди, като целта е да се развива и научна дейност.  Дестилацията в България си има история.  Ние обаче решихме да поставим някои неща под въпрос.  Това са онези елементи от дестилационния процес, за които се казва, че се правят по определен начин. Решихме да проверим дали е така, защото ние твърдим, че се променя метеорологията, променят се сортовете на етерично-маслените култури, както и техниката. Мисията ни е да стабилизираме традиционното в бранша – като лавандулата, както и да вкарваме ново, посочи Пламен Николов. Той отбеляза, че сезонът вече е започнал и от няколко дни дестилират маточина. Резултатите до момента са според очакванията и статистиката. По думите на Николов лавандулата се развива за момента много добре и се очаква да има нормален сезон.
Това е най-голямата дестилерия за тамян в света. Има още на няколко на различни места, но те са несравнимо по-малки, посочи изп. директор на „Есетере България”.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич  за предсрочните парламентарни избори
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич за предсрочните парламентарни избори
Времето на 30 април
Времето на 30 април
Общински съвет - Добрич ще заседава утре
Общински съвет - Добрич ще заседава утре



Яндекс.Метрика