Начало >Добруджа >Общество

Седмица на камерната музика с международно участие носи името на Константин Илиев

28.02.2017 г. 15:21:09 ч.
/
Седмица на камерната музика с международно участие носи името на Константин Илиев
Общински съвет град Добрич,  даде съгласие  Седмица на камерната музика която се провежда в Добрич и е с международно участие  да носи  името на  Константин Илиев – Седмица на камерната музика с международно участие „Константин Илиев“. Вносител на предложението беше кметът Йордан Йорданов. Той го мотивира с предложение от г-н Атанас Пеев – почетен гражданин на Добрич, и Мария Славова - пианист и органист, клавирен педагог, за именуване на Седмицата на камерната музика с международно участие на името на проф. Константин Илиев – диригент и композитор, създател на този престижен музикален форум.
 
Предложението бе разгледано и прието на заседание на Обществения съвет по култура – консултативен орган към Община град Добрич по проблемите на културата. Зачитайки принципите на необходимост, обоснованост и откритост, Община град Добрич осъществи анкета, използвайки сайта на Общината и  социалната медия Facebook, както и много лични разговори и контакти с представители на музикалните среди в Добрич. Резултатите от анкетата показват, че нашите съграждани, както и музиканти от страната и извън нея приветстват предложението Седмицата да носи името на своя създател.
            Предложението е мотивирано. Константин Илиев (1924 - 1988) – композитор и диригент, е емблематично име за българската музика и национална култура. Роден в София, той завършва Българска държавна консерватория. Специализира в Прага. Автор на голям брой композиции, основател и главен диригент на Симфоничен оркестър – Русе, главен диригент на Софийска филхармония, главен диригент на Варненска филхармония, на филхармонията във Видин, професор по дирижиране, автор на монографии, визионер, новатор, общественик, публицист. Негови ученици са диригентите Йордан Дафов, Пламен Джуров, Алексей Измирлиев, Веселин Байчев, Андрей Андреев.
            В разцвета на творческите си сили Константин Илиев се установява в Добрич и в периода 1972 – 1978 година ръководи новосформирания Толбухински камерен оркестър. За кратко време съумява да го издигне като един от най-добрите извънстолични оркестри, разширява и усложнява репертоара му.
            Един от форумите, които определят музикалния профил на град Добрич днес, е Седмица на камерната музика, създадена по идея на проф. Константин Илиев. Първото издание на Седмицата е през май 1975 година.  На този форум през годините гостуват едни от най-силните и интересни музиканти и камерни състави. Възпитана е една извънредно любознателна и чувствителна публика с жив усет към високите стойности в музикалното изкуство. През 2010 годината тя прераства в Седмица на камерната музика с международно участие. От тогава до днес много артисти и музикални формации от различни континенти са гостували на сцената на Седмицата.
 
Снимка:www.varnasummerfest.org

Коментирайте
Подобни новини
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич  за предсрочните парламентарни избори
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич за предсрочните парламентарни избори
Времето на 30 април
Времето на 30 април
Общински съвет - Добрич ще заседава утре
Общински съвет - Добрич ще заседава утре



Яндекс.Метрика