Семена за 17 сорта поддържа Институтът по тютюна и тютюневите изделия (ВИДЕО)

04.11.2020 г. 17:02:32 ч.
/
Семена за 17 сорта поддържа Институтът по тютюна и тютюневите изделия (ВИДЕО)
17 сорта тютюн подържа Института по тютюна и тютюневите изделия в пловдивското село Марково. Сред тях най-търсени са Крумовград 58, Крумовград 90 и Крумовград 988.

Научноизследователската дейност по тютюна в България започва през 1902 г., като началото се свързва с първите изследвания за борба с тютюневия стрипс. Първото опитно поле с тютюн е създадено през 1902 г. в град Горна Джумая, а през 1924 г. и в град Рила. Там за първи път се правят комплексни научни изследвания по селекция, агротехника, растителна защита. Изработват се и първите технологии за отглеждане и първична обработка на ориенталски тютюн за сортове, които са типични за македонската тютюнева област. Това разказа в интервю за медийна група „Добруджа” директорът на ИТТИ доц. д-р Мария Къшева. През 1933 г. в село Козарско се открива опитна станция по тютюна, която през 1944 г. прераства в Институт по тютюна. През 1950 г. той се обединява с централната лаборатория по тютюна в Павлово и седалището се премества в Пловдив. Девет години по-късно отново тук се открива промишлена лаборатория по обработка на тютюн, а през 1964 г. и научно-изследователски център по технология на тютюневите изделия. Основната цел е да се развие цигарената индустрия в България. През 1967 г. всички действащи звена, в които се извършват научни дейности по тютюна се обединяват и така се слага началото на Института по тютюна и тютюневите изделия със седалище село Марково, област Пловдив. Института става част от Булгартабак, който по него време има 8 цигарени фабрики, 19 предприятия за преработка на тютюн, една школа за обучение на кадри и консултативно бюро. След приватизацията на Булгартабак през 2003 г., Институтът по тютюна се влива в структурите на аграрното министерство, а през 2009 г. влиза в състава на Селскостопанска академия.

Институтът обезпечава цял един сектор от българската икономика. Той е единствената научна организация в Европа, която извършва комплексни научни изследвания на тютюн от семето и алтернативното му използване до тютюневите изделия и тютюневия дим.

В научното звено днес работят 50 човека, от които научния персонал е 17 – двама професори, 4 доценти, 4 главни асистенти и 7 асистенти. Института покрива всички научни изследвания свързани със селекция, агротехника, растителна защита, технология за обработка и преработка на тютюна, анализ на тютюневия дим. Има и акредитирана лаборатория, в която се извършват анализи на тютюна и тютюневия дим, като по този начин обезпечават задълженията на България към Световната здравна организация.
Мирослав Балчев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?



Яндекс.Метрика