Начало >Добруджа >Общество

Школите за любителско изкуство искат подкрепа от държавата, за да оцелеят (ВИДЕО)

25.11.2020 г. 15:19:41 ч.
/
Школите за любителско изкуство искат подкрепа от държавата, за да оцелеят (ВИДЕО)
Съюзът на организациите за любителско изкуство (СОЛИ), излезе вчера с отворено писмо с искания за финансова подкрепа от правителството, стимулираща сферата на дейност на организациите за любителско изкуство в условията на пандемия, извънредно положение и друга форсмажорна ситуация, забраняваща или ограничаваща тяхната дейност.
То е изпратено до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, министъра на културата Боил Банов, министъра на финансите Кирил Ананиев, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и омбудсмана д-р Диана Ковачева. 
Първото, което искаме да постигнем с това писмо, е да покажем на хората, които определят правилата, че въобще съществуваме. Искаме да им заявим, че сме основна част от това общество, защото ние възпитаваме, учим нхората на естетика, на отговорност, на позитивно отношение – неща, което са в основата на това да си човешко същество. Това заяви в интервю за медийна група „Добруджа“ ръководителят на арт център „Палитра“ Иван Иванов, който е  член на УС на Съюза на организациите за любителско изкуство.
Относно новите мерки, които предстои да влязат в сила от петък, Иванов каза, че това е поредната заповед, която е написана така че  да създаде противопоставяне в обществото, професия на професия, личност на личност. Аз като човек, имащ отношение към любителското изкуство с деца и с възрастни, съм в противовес на себе си, защото от една страня разбирам, че мога да работя с възрастните и ще мога да продължа да оцелявам. От друга страна ми забраняват да работя с децата, а идеята ни, когато сме създавали нашата организация, е винаги да се работи за развитието на детските школи, за да виждаме как те растат и стават прекрасни възрастни хора. От тази заповед, единственото, което успях да разбера, е че децата се оказаха най-опасните същества, които ще попречат на тази нация да оцелее, каза Иванов. Той припомни, че веднъж вече са били затваряни за срок от 3 месеца и именно танцовите школи са били последните, на които е било разрешено да подновят дейност.
За всеки, който е имал дори и малко ресурс да оцелее през тези три месеца, сега ще е страшно и ще има масови фалити, прогнозира Иванов. По тази причина от Съюза имат конкретни ясни искания. Настояваме така да бъдат направени правилата за подпомагане на засегнатите от пандемията, че да могат организации, занимаващи се с любителско изкуство, да преминат през този период. Държавата не ни разрешава да работим. Това означава, че тя трябва да намери механизмите, за да можем ние да оцелеем, каза още Иванов и отбеляза, че досега няма мярка, която е успяла да помогне  на бранша. Той посочи, че много от колегите му работят като самоосигуряващи се и се получава Параграф 22. В момента, в който спираш да се осигуряваш, нямаш право да кандидатстваш за помощ. В същото време, именно защото си самоосигуряващ се, нямаш право да кандидатстваш за мярката 60/40. Нашият бранш не генерира огромни средства, а в момента има мярка, при която, за да се възползваш, трябва да докажеш минимум 30 хиляди лева оборот. Това означава, че този човек трябва да изкарва поне по 2500 лева на месец, а той си изкарва една заплата. Нещата са абсурдни. Затова настояваме за конкретни мерки, които да са насочени към нашия бранш, каза Иванов. Той заяви, че няма статистика колко са този вид школи в страната, но даде пример с Добрич, където има 8 школи  за различен вид танцово изкуство, които се самофинансират. Заедно с школите за другите видове изкуства – художествени и музикални – са над 20.
Сред исканията на Съюза са и евентуална помощ от страна на местните власти чрез намаляване на наемите на зали. Аз благодаря на Община Добрич, защото е доказала във времето, че има отношение към изкуството като цяло – професионално и любителско. Винаги е работила активно и е защитавала изкуството, защото е разбрала, че изкуството е в основата на обществото. Има обаче общини в страната, които наистина неглижират и не разбират нуждата от това човек да се занимава с изкуство. Затова искаме държавата да регулира на местно ниво и да ни даде право да се възползваме от общински терени или общински програми за финансиране, каза още хореографът. Той е категоричен, че пандемията не е отдръпнала желаещите да се занимават с танцово изкуство.
Ние ще продължим да търсим подкрепа за нашите искания. Разбираме, че човешкото здраве е на първо място. Ще стиснем зъби. Ще се надяваме нещата да преминат за тези 21 дни, които на този етап са обявени, но и държавата да ни подаде нужната ръка, за да запазим санитарния минимум и максимален  брой от нас през януари отново да отворят врати, заяви още Иван Иванов. 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)
Великденски базар в Добрич предлага разнообразна празнична декорация (ВИДЕО)
Великденски базар в Добрич предлага разнообразна празнична декорация (ВИДЕО)
Великденска украса създава празнично настроение в градския парк на Добрич (ВИДЕО)
Великденска украса създава празнично настроение в градския парк на Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика