Начало >Добруджа >Общество

Силен интерес към обсъждането на бюджета на Добрич за 2019 (ВИДЕО)

13.01.2019 г. 16:43:04 ч.
/
Силен интерес към обсъждането на бюджета на Добрич за 2019 (ВИДЕО)
Проектобюджетът на община Добрич за 2019 година бе публично обсъден в края на миналата работна седмица. В обсъждането се включиха както много граждани, така и общински съветници.
„През последните три години правим планирането си реалистично и го постигаме с над 100%  изпълнение на бюджета, което говори за едно добро и успешно стратегическо планиране от страна на общината”, каза в началото на срещата кметът Йордан Йорданов. Той отбеляза още, че това е постигнато чрез по-добра събираемост . „През последната година имаме ръст на събираемост и на големи сделки на имотния пазар, което означава, че бизнесът в Добрич се развива”, допълни той.
Параметрите на средствата, които ще харчи общината през 2019, бяха представени от Елка Димова, зам.-кмет финансови дейности. Целта е да се запази финансовата стабилност на общината и бюджетната дисциплина, изтъкна тя.
Бюджетът за тази година е в размер на 65 726 517  лв.  от които приходи за  държавни дейности  са 40 860 693 лв., а планираните местни приходи са в размер на 24 865 824 лв.. Увеличението  на общата сума на бюджета е със  7 600 000 лева или 13 % повече.
В държавните дейности увеличението е със 17%,  а в местните дейности - 8 % . Планираните местни приходи са в размер на 24 865 824 лв.
Програмата за капиталови разходи е на стойност 1 477 766 лева.
Планираните неданъчни приходи възлизат на  12 877 000 лева. Те са по-малко в сравнение с миналата година, когато сумата е била  13 304 090 лв.  В обсъждането на бюджетната рамка се включиха както граждани, така и общински съветници, които присъстваха в залата.
Станислав Илиев предложи да се заделят повече средства за спорт, както и да се осигурят такива за вековния юбилей на ФК „Добруджа”. От началото на този мандат средствата за спорт се увеличават с 65 000 лв., а бюджетът  с 19 000 000 лв, отбеляза той.
Кметът Йордан Йорданов обясни, че сумата за спорт е нараснала от 600 000 лв. на 810 000 лв. По думите му възможност за повече средства за спорт би имало, ако не се налага плащане на 3 000 000 лв. финансова корекция. Предвидени са средства за юбилея на футболния клуб, допълни още кметът.
От името на жителите на квартал „Изгрев” в Добрич  предложение направи  Живко Стоянов.  Желанието на жителите от квартала е свързано с инфраструктурни дейности, като изграждане на препятствия за намаляване скоростта на автомобилите, както и  обозначаване на места  за контейнери за смет. Улично осветление и изграждане на детска площадка са другите предложения, които отправи Живко Стоянов.  Ще помислим в тази насока и освен инфраструктурата и това, което желаете,  ще се опитаме да положим усилия да се изгради такава детска площадка, каза кметът. Той допълни още, че след края на дейностите по  водния  цикъл улица „Агликина поляна”  ще добие по-добър вид.
 Общинският съветник Пламен Николов алармира за крайно лошото състояние на уличните спирки, както и за тези, които изобщо не са обозначени като такива.  Предложението на Пламен Николов бе общинският съвет да задели  целеви средства – 50 000 лева, за реконструкция и обозначаване на тези места. Да се заделят и средства за реконструкция на тротоарното пространство по  ул.”Хан Тервел”, предложи още той и призова да се обърне внимание  на уличната мрежа в района на Хуманитарна гимназия, която след дейностите по водния цикъл е в отчайващо тежко положение  и не е предвидена за цялостно преасфалтиране.  В бюджета на предприятие  „Комуналстрой” са заложени средства  за обновяване на спирките, както и изграждане на две нови, каза Елка Димова. Кметът Йорданов увери, че посочените улици ще бъдат възстановени. Що се отнася до тротоарните пространства, до края на тази година, нашият град няма да е виждал толкова много направени тротоари, допълни още той. Чрез спечеленият проект за трансгранично сътрудничество, чиято реализация предстои, се предвижда  възстановяване на много тротоари и алеи в града.
„Кога ще дойде нашият ред и кога ще влезем в сметките на общината?”, попита Веселин Василев, който живее на ул. „Емона” 3. По думите му районът около блока не е асфалтиран от както е построен. В отговор на така поставения въпрос, кметът отговори, че това ще се случи през тази година.
Общинският съветник  Милко Пенчев поиска  да разбере, дали в предвидената сума за ремонт на уличната мрежа  влиза и миенето на улиците в града, както и дали ще има средства за преасфалтиране  на улиците „Дуранкулак”, „Липите” и „Бачо Киро”. В отговор на поставените от него въпроси зам.-кметът Елка Димова съобщи, че миенето на улиците не влиза в частта поддържане на улици, но е в план-сметка за чистота и е предвидено като такова. Към момента остава да действа план-сметката за чистота от 2018 година, защото по време на сесията през декември,  общинският съвет не прие новото предложение.  Възстановяване на уличната мрежа по водния цикъл ще започне през февруари.  Всичко, което се разруши по време на дейностите на водния цикъл и всичко онова, което е старо и неремонтирано от повече от 30 години,ще покрием, каза  кметът.
 Да се заделят  средства за изкърпване на дупките по улица  „Искър”  в квартал „Рилци”, както и да се изградят „легнали полицаи” в района на детската градина там.  Това предложение, от името на живеещите в квартала, внесе общинският съветник Зорница Михайлова.  Жителите в добричкия  квартал искат още  снегопочистващата  фирма да чисти улиците в квартала, така както това се прави в града  и питат  кога ще бъде изградена канализационна система. Ще обърнем внимание на всички улици и булеварди, които са главни артерии и не са ремонтирани повече от 30 години. Ще насочим средства и в малките улички, след мащабните ремонти, които започва в края на януари, каза кметът Йорданов
Канализация в кв. Рилци ще има, ако бъдем подпомогнати от държавата, защото това  е инвестиция, която общинският бюджет не може да си позволи, коментира зам.-кметът Боян Коларов.
Зимното поддържане в кв. Рилци , както всяка година, така и през тази, ще се извършва по начин, по който се случва и в града. То се прави по улиците, които поддържат градския транспорти и осигуряват достъп до важни обекти, допълни  зам.-кметът. 
Общинският съветник Мая Димитрова предложи в Програмата за  реализация на благоустройствени мероприятия,  върху обекти общинска собственост,  с участието на местното население, да  се направи корекция в точка пета от нея.  Средствата от 100 000 лева да бъдат увеличени на 150 000. Закупуване на станция за автоматично измерване на въздуха, както и извършване на ремонт на улица „Хан Крум”, която не е търпяла ремонтни дейности от 50 години насам и на улици в Трети квартал, бяха другите предложения от Мая Димитрова.
Каква е визията на общинската администрация за обществения транспорт в града, поиска да разбере съветникът  Атанас Атанасов. Проектът за интегриран градски транспорт е в ход, увери кметът. Предстои да се  направи  цялостна подмяна на светофарната система, ще бъде направен и целият бул. „Добричка епопея”, каза още той.
От името на „Да, България” предложение отправи арх. Надежда Пампорова. Общината да задели  средства за популяризиране на добрите медицински практики и успехите на лекарите в добричката болница, чрез медиите. Предложението и е свързано с изготвянето на малки филми, които да бъдат разпространявани. Арх. Пампорова попита още дали е възможно да се  предвидят пари и за изграждане на достъпна среда  до редица обществени сгради в града, като кино „Икар, зала „Добрич”, огледална зала „Нели Божкова”. 
 На 18 януари от 16 часа в голямата зала на Общината ще се проведе второ обсъждане на проекта за бюджет на община Добрич за 2019 г.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
Времето на 27 април
Времето на 27 април
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика