Начало >Добруджа >Общество

След 26 години демокрация, феноменът "страх" продължава да владее българите (ВИДЕО)

04.07.2016 г. 16:17:17 ч.
/
След 26 години демокрация, феноменът "страх" продължава да владее българите (ВИДЕО)
 Феноменът  „страх” владее българските  работници, законодателството ни  е в полза на работодателите , а нерегламентираният труд не се заплаща , такива изводи  направи  на пресконференция председателят на РС на КНСБ Гинка Василева. Тя обяви резултатите  от кампанията на синдиката „Възстани  за правата си”. От направените приемни в  Тервел, Балчик,Ген.Тошево  и Добрич  изводът е ,че интересът е слаб и едва 25 души са посетили приемните
Предприета е и подписка в региона за защита на трудовите права, но и тук броят на участниците е малък.Едва  103 граждани са подкрепили  подписката. Не съм сигурна че можем да се справим с натрупалите се проблеми , призна Гинка Василева.
 
Сред най – често нарушаване правата от работодателите, събрани по време на кампанията:
- неизплатени работни заплати и обезщетения – в  Агенция за сигурност и отбрана „Сириус“ ООД има неразплатени работни заплати на работниците и служители от м. декември 2015 година.
По информация на работниците в трудовите договори има клауза с приблизително  следния текст: „месечното трудово възнаграждение за предходния месец се изплаща  месечно до 30-то число на месеца следващ текущия.“ Оказва се, че ОИТ е правила проверка, но предписанието е паднало от Добричкия административен съд. Въпреки че съдебните решения се изпълняват ще изразя  несъгласие, тъй като  считам, че разпоредбата на чл.270,ал.2 от КТ гласи „трудовото възнаграждение се изплаща авансово или окончателно всеки месец на два пъти доколкото не е уговорено друго.“ Другото според юристите на КНСБ, което може да се договаря е на два пъти или еднократно се изплаща месечното възнаграждение. Не е възможно страните по трудовото правоотношение да договарят периодичност на изплащане на заработеното трудово възнаграждение. Ще предоставим казуса в КНСБ и ще искаме Главна инспекция да се произнесе, тъй като считаме че е нарушена  и Конфенция 95 на МОТ за закрила на работните заплати в разпоредбата на чл.12, която гласи – работните заплати се плащат на редовни интервали и се предвиждат в националните законодателства .
Има много други предприятия на завабяне на изплащане на работните заплати и дължимите осигурителни вноски -  „Св.Никола“ООД Добрич, „Тюхе –Илиев, Атанасова и Сие СД, Добрич, комплекс „Русалка“ и др.
- санкциониране чрез удръжки от работните заплати в ВиК Добрич за неизпълнение на трудови задължени – грубо нарушение на законодателството, което е уредило дисциплинарни наказания
 -нерегламентирано полагане на през почивните дни -   работа повече от 8 часа през работните дни от седмицата по различни поводи – спешни поръчки и договори, малко работници и голям обем работа през определени периоди на годината, целогодишно  се работи в голяма част от шивашките предприятия , обувни, строителство, производство на мебели и по 6 часа в събота под прикритието на сумираното изчисляване на работното време.  Прави впечатление, че в края на определения от работодателите период на сумирано изчисляване на работното време работниците и служителите са заработили определената от закона норма часове – няма извънреден труд. Остава и проблема със заплащането на извънредния труд – обикновено  тези плащания се случват след прекратяване на трудовия договор, тъй като тогава работника и служителя се чувства свободен да се бори за правата си по закон. Феномена „страх“  е  повсеместен както в реалния сектор така и в публичния – работниците и служителите искат друг да се бори  и защитава техните права.  Получихме сигнали за грубо нарушение на трудовото законодателство във „ФСБ“-
- на първо място грубо и унизително отношение към работниците и служителите и незачитане на достойството им; Център за спешна помощ, Устойчиви дейности и проекти.
- работа повече от 8 часа  в охраняемите обекти;
-  забрана на  на правото на ползване на платен годишен отпуск на работниците и служителите;
-  не се изплащат обезщетения – особено при пенсиониране и.т.н. Вярно е, че във фирмата работят много хора, но пледирам институциите в България да си свършат работата и да се спазват законите от всички – както искаме от работниците и служителите, това в пълна сила да се отнася и за работодателите.
- натиск за прекратяване на трудовите договори по взаимно съгласие, за да не се изплащат обезщетения;
- съмнения за светла и тъмна част на работните заплати.
 - и по повод кампанията и в разговор с граждани за консултации -  наложено е от работодателите първия месец  / или първите няколко месеца /при започване на работа работника и служителя да работи без трудов договор – вероятно има обективни и субективни причини, но е нужен по-ефективен контрол от страна на държавните органи.
- при провеждане на интервютата и конкурсите – поставяне на изисквания за свободен режим на работно време, препоръка да не се ползват болнични  и отпуски и.т.н.
Силно впечатление прави страхът на гражданите, които посетиха нашите приемни – поставят проблема, но не искат да оповестят предприятието и своето име – от страха за оставане без работа. Затова  за голяма част от проблемите търсят съдействие след прекратяване на трудовите правоотношения.Във връзка с жалбите от работещи във „ФСБ-Федерална служба за безопасност” На пресконференцията се яви Йордан Русев. Той съобщи ,че е работил за охранителната фирма 11 месеца без договор.После е имал трудови взаимоотношения 7 години. През тези седем години обаче не е ползвал отпуск.След като е бил съкратен е потърсил правата си в Областната инспекция по труда и с тяхно съдействие  му се изплаща отпуската. Защо няма контрол от страна на институциите , а се налага ние да се оплакваме пита Русев.Той твърди че във ФСБ има хора с договори за по два часа, а в същото време работят по 24 часа.
 
 
 
 
 
 
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)
Откриват Мото сезон 2024 в Добрич, светофарите няма да работят от 15:00 до 16:30 ч.
Откриват Мото сезон 2024 в Добрич, светофарите няма да работят от 15:00 до 16:30 ч.



Яндекс.Метрика