Начало >Добруджа >Общество

Случаят с Гергана Червенкова се повтаря, САЩ иска екстрадицията на мъж от Добрич

08.04.2018 г. 11:45:37 ч.
/
 Случаят с Гергана Червенкова се повтаря, САЩ иска екстрадицията на мъж от Добрич
29-годишен мъж от Добрич е бил задържан от полицията вчера сутринта във връзка с водено разследване  от властите в американския щат Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Желяз Андреев, който живее и работи в София, е бил задържан от добричките полицаи и в момента се намира в ареста с полицейска мярка, а след това прокуратурата ще трябва да поиска от съда удължаване на ареста му, докато започне делото по екстрадицията му по същество, съобщава Dnevnik. При воденото разследване има повдигнати обвинения срещу 11 души, от които петима са българи. Всички българи са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които американските власти твърдят, че са свързани с терористична дейност.
Радио „Добруджа” научи, че вчера в Добрич е пристигнал адвокат, който се е заел със случая на Андреев.Той вече е подал жалба срещу задържането му като неоснователно.
Все още няма официална информация от властите по случая. 
За случая стана известно през март 2017 г., когато прокуратурата Маями задържа братята Али и Араш Каби и тяхната сестра Марджан.
Според разследването Араш Каби, който има два паспорта - ирански и френски, е управлявал регистрираната в Маями компания за търговия на части за електрониката, авиацията и нефтодобива AW Tronics.
В края на 2010 г. те основават в София "Ароутроникс" (прекръстена впоследствие на АВ Троникс), която разследващите наричат "софийски офис" на компания от Флорида.
През пролетта на 2013 г. американските власти блокират активите на Syrian Air и забраняват търговията с нея. Според САЩ с помощта на ливанската терористична групировка "Хизбула" сирийският авиопревозвач доставя оръжия за Ислямската революционна гвардия на Иран в Сирия.
През декември 2017 г. братята Каби и сестра им се признават за виновни и са осъдени съответно на 2 години за братята Каби и 13 месеца за сестра им.
Желяз Андреев, който от петима българи, е единственият редови служител на кол-центъра, разказа пред вестник "Капитал", че сирийският авиопревозвач е бил разработен като клиент, преди да започне работа във фирмата и уточнява, че позицията, която е заемал, не му е давала възможност нито да си подбира клиентите, нито да ги проверява.
Той започва да контактува с тях в самото начало на работата си във фирмата, докато е бил на изпитателен срок. Според Андреев това се потвърждава и от факта, че той не е сред адресатите на мейла, изпратен от Каби до мениджърите в българския офис. В него се казва, че частите до държави в Близкия изток не трябва да бъдат изпращани от американския офис, защото се задържат от митниците, а трябва да минават през офиса в София. "Работихме под постоянен стрес за достигане на таргети, особено в периода на изпитателен срок - от нас се очакваше просто да правим обаждания и да изпращаме имейли, за да вземем възможно най-много поръчки", разказва той през 2017 г., уточнявайки, че не е получавал бонуси от тези сделки.
Преди пет години САЩ поискаха екстрадицията на българката Гергана Червенкова, обвинена в Ню Йорк за онлайн продажба на медикаменти и участие в престъпна група за пране на пари. След серия от протести американските власти се отказаха от искането си, уточнявайки, че са постъпили нови доказателства. 

Коментирайте
Подобни новини
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич  за предсрочните парламентарни избори
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич за предсрочните парламентарни избори
Времето на 30 април
Времето на 30 април
Общински съвет - Добрич ще заседава утре
Общински съвет - Добрич ще заседава утре



Яндекс.Метрика