Начало >Добруджа >Регионални

Собственици от Къщи за гости в региона споделят за много трудното им изграждане и много проверки

08.05.2019 г. 11:18:17 ч.
/
Собственици от Къщи за гости в региона споделят за много трудното им изграждане и много проверки
За изключителни трудности при изграждането на обектите и множество проверки от страна на институциите, споделиха пред радио „Добруджа” собственици на къщи за гости от региона, изградени с помощта на евро средства.
Не предполагах, че ще е толкова трудно, заяви собственичка на къща за гости по Северното Черноморие, която е отворила врати през 2015 година. Отпуснатите й по ПРСР средства са около 300 хиляди лева, но самата тя е вложила много повече, като уточни, че в тази сума не влиза земята, която е купена преди около 18 години на доста високи цени. Договорът за финансиране с ДФ „Земеделие” е подписан през 2014 година, като собственичката обясни, че са й дали само 9 месеца за строителството, при стандартен срок за такива дейности от 2 години.
Със страшна мъка успяхме да се вместим със срока. Според бизнес плана е трябвало да бъдат две къщи, но едната отпадна, за да може поне едната да бъде завършена. Жената е била изоставена от консултанта и бизнес планът е останал неизпълним.
През летния сезон обектът има много посетители. Първите заявки за лятото вече са направени. Дори има резервации от Пакистан. Къщата за гости целогодишно се посещава от българи.
От функционирането на обекта, всяка година той е бил проверяван от фонд „Земеделие” Имаме всякакви проверки – технически, документални и данъчни. През летния сезон идват на място и от Полицията, казва жената.
Такива хора като нас ни проверяват и ни мъчат. От нас се изисква повече от тези, които са с позиции. Искат от нас да връщаме пари заради неизпълнените  бизнес планове, но няма логика да построим една къща и веднага в първия ден тя да се напълни с туристи. Трябва някои да ни съдейства и да ни помага, а не непрекъснато да ни звънят за плащане и да казват кое е нередно, споделя собственичката. Тя призна, че са заведени две дела за неизпълнение на бизнес план. 
Подобно е мнението на Тодор Куртев – собственик на Къща за гости „Куртеви” в Тервел. Той разказа, че  проектът е реализиран чрез МИГ Тервел - Крушари. Той е бил за около 364 хиляди лева, но се оказва, че трябва да се поберат в 140 хиляди лева. Става въпрос за реконструкция на съществуваща къща, която е изградена на негов терен. Обектът функционира от 2017 година, като до момента е посетен от около 300 гости. Това са предимно хора от Турция, които идват да си подменят лични карти.  Изплатеното европейско финансиране е около 90 хиляди лева, самото изграждане е струвало около 240 хиляди. Парите са изплатени, едва след като е поставено и обзавеждането в къщата, за което се е наложило собственикът да търси средства от приятели. И до момента продължавам да връщам заеми, призна Куртев. Той също каза, че е проверяван много пъти от ДФ "Земеделие", които са установили, че всичко е наред.

Коментирайте
Подобни новини
7 оркестъра се включват във Великденското добруджанско надсвирване в Генерал Тошево
7 оркестъра се включват във Великденското добруджанско надсвирване в Генерал Тошево
Хранителни пакети ще получат 1009 лица в нужда от община Добричка
Хранителни пакети ще получат 1009 лица в нужда от община Добричка
Фестивалът в село Ловчанци се превърна в истински фолклорен празник (ВИДЕО)
Фестивалът в село Ловчанци се превърна в истински фолклорен празник (ВИДЕО)
С песни и танци  Каварна отбеляза Лазаровден и Цветница
С песни и танци Каварна отбеляза Лазаровден и Цветница



Яндекс.Метрика