Начало >Добруджа >Общество

Спецзвено „Антикорупция” и Бюро по защита на свидетели са в Добрич по случая Живко Мартинов. Събират доказателства за пет престъпления (ВИДЕО)

25.07.2017 г. 14:38:55 ч.
/ ИА Добруджа
Спецзвено „Антикорупция” и Бюро по защита на свидетели са в Добрич по случая Живко Мартинов. Събират доказателства за пет престъпления  (ВИДЕО)
 
Трима прокурори от специализираното звено „Антикорупция” извършва в Добрич процесуално-следствени действия, разпитвайки свидетели по т.н. афера „Суджукгейт”. Освен това в Добрич са пристигнали десет служители на Бюрото по защита на свидетели, готови да окажат незабавна защита на всеки от свидетелите, който посочи, че има нужда от такава, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя обясни, че Бюрото по защита на свидетели е пристигнало тук заради индикации от натиск на свидетели.Прокурорите са готови да изслушат всички, които имат желание да говорят по случая, каза Арнаудова. Тя спомена за информация, че са започнали масирани проверки на бизнеса на някои от свидетелите от различни институции. Може да е напълно нормално, но по-скоро сме на мнение, че е резултат от действията на прокуратурата, заяви Румяна Арнаудова. Тя даде за пример случай за затворена пицария В Добрич от Дирекцията по храните, но заповедта за затваряне е била отменена от Административния съд в Добрич като незаконна. Това също е индикация за упражняване на натиск извън споделеното от свидетелите, че им се отправят и заплахи, заяви Арнаудова. Всичко е свързано с онези престъпления, за които са образувани досъдебни производства - освен онова, което стана най-публично известно и изнудване на едно от разпитаните вече лица, разследваме престъпления против правосъдието, престъпления против реда на държавното управление, престъпление против личността, допълни говорителката на Сотир Цацаров. Общо за пет престъпления в момента се събират доказателства. На  Живко Мартинов ще му бъде връчена призовка да се яви като обвиняем, когато бъдат събрани достатъчно доказателства. Ако има замесени и други лица, дори в качеството на помагачи или съучастници, те също ще бъдат призовани да отговарят пред правосъдието, обеща Арнаудова. Участието на служители на Бюрото по защита на свидетелите в Добрич може да се приеме като прецедент, заяви Арнаудова, но допълни, че нито един от свидетелите не е потърсил закрила до този момент.
Прокуратурата е била сезирана през май. По отношение на едно длъжностно лице е упражнен натиск да наруши служебните си задължения и да извърши действия, за да оневини лице. В друг случай е трябвало да се анулира фиш на шофьора на Мартинов, който е управлявал фирмената му кола, в трети – да се изпълни желанието на депутата и да бъдат притискани чрез проверки и съдебни производства, включително и да бъдат задържани лица, част от които са били в договорни отношения с Живко Мартинов, а той е смятал, че му дължат пари. За да бъдат принудени тези търговци да платят определена парична сума, той е поръчвал на определени лица от МВР да ги притискат. Голяма част от тези длъжностни лица са напуснали полицията, защото не са се подали на натиск. Предстои да бъде разпитан окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов, който в момента е в отпуск, но е потвърдил сведенията, завърши Румяна Арнаудова.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Павлина Живкова

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
Времето на 27 април
Времето на 27 април
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика