Начало >Добруджа >Общество

Средно около 1200 добруджанци годишно се възползват от програмата на НОИ за рехабилитация

От 29 март НОИ започна изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.
03.04.2024 г. 09:49:41 ч.
/
Средно около 1200 добруджанци годишно се възползват от програмата на НОИ за рехабилитация
От края на миналата седмица НОИ започна изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с изпълнителите на програмата. За момента интересът е слаб, защото стартът беше на 29 март, заяви в студиото на медийна група „Добруджа“ директорът на териториалното поделение на НОИ в Добрич Пламен Петров.  През миналата година териториалното поделение е издало 1212 удостоверения, като цифрите са идентични сравнение с последните няколко години, уточни Петров.
Програмата за едно лице е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 9,00 лв. за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното обществено осигуряване. Средно сумата, която се доплаща на ден около 22 лева, уточни Петров.

Всяко лице има право да ползва само за едно заболяване до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Заболяването трябва да е диагностично уточнено и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.
Право на парична помощ за профилактика и рехабилитация имат две категории лица, уточни Петров. Първите от тях са осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Другата категория са лицата, които получават лична пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на ТЕЛК решението да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Пламен Петров уточни, че има санкции за неспазване на условията. Пациент подлежи на санкция, ако напусне лечебното заведение или не нощува в него. Изключение има само при влошаване на здравословно състояние или обективни други причини, които могат да бъдат доказани.
Програмата продължава до изчерпване на средствата.

Петров отбеляза, че най-предпочитаните бази са балнеохотелите на „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД. Сред тях има в градовете Павел баня, Хисаря, Баня (Карловско), Вършец и др.

Коментирайте
Подобни новини
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
Днес е Разпети петък
Днес е Разпети петък
Прогноза за времето на 3 май
Прогноза за времето на 3 май
МОЯТ ГРАД: „Пица за смет” обедини граждани, бизнес и община за по-чист Добрич (ВИДЕО)
МОЯТ ГРАД: „Пица за смет” обедини граждани, бизнес и община за по-чист Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика