Стефан Рядков: На всеки две години се появява нов Големанов

25.11.2015 г. 10:22:37 ч.
/
Стефан Рядков: На всеки две години се появява нов Големанов
Стефан Рядков е роден на 7 септември 1963 г. в Бургас. Завършва НАТФИЗ, специалност куклено актьорско майсторство в класа на проф. Илков през 1992 година.
Творческият му път започва от Централен куклен театър – София, но скоро след това е поканен в Националната телевизия – „Ку-ку”. Следват „Каналето”, „Хъшове” и Шоуто на Слави, където работи като водещ актьор до 2006 г.
След това излиза на свободна практика. Играе във Варненската опера – дядо Либен в „Българи от старо време” и Драгалевски в „Двубой”. Ролята на дядо Либен изпълнява и в Старозагорската опера. Паралелно с това играе в театрална формация „Мелпомена” – в „Големанов” и „Благородният испанец”. 
С Габровския театър е Мъжът в „Любовен квадрат” и специално написаното за него шоу „Стефан – 11 песни за любовта”. За последната си роля получава Гран при от фестивала „Албамоно” в гр. Корча, Албания. Спектакълът завоюва сърцата на зрителите на фестивали в Македония и Украйна.
В киното е играл в следните филми: „Ако те има”, „Земя за прицел”, „Филип”, българо-американската продукция „Търговски пътища” и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”.
На 26 ноември Стефан Рядков гостува в Добрич с театрална формация „Мелпомена” в постановката „Големанов”.


- Какви са настроенията, с които представяте „Големанов”, г-н Рядков?
Настроенията и текстът, който поднасяме на зрителите, е толкова актуален в днешно време, във всичко онова, което ни заобикаля и се случва около нас. Не само българите, но и другите, които живеят наоколо. Текстът, който е написал Ст. Л. Костов, е непреходен и всичко онова, което звучи от сцената, хората припознават доста лица, доста истини от своя живот и трябва да променят в живота си и в своето мислене. От 2005 година играем с голям успех тази постановка. Винаги се забавляваме. За нас това не е работа, а забавление. Все изскача по нещо ново като импровизация.
- Дали се нуждае от дописване този текст на „Големанов”?
Категорично не! Той е написан толкова точно и толкова прецизирано, че никакво дописване не е необходимо. Може би само леко намигане, ама и това не трябва. Нещата и процесите, които са описани, се повтарят циклично, през две или четири години и няма нужда да се дописват.
- Кой от образите на депутати, в които се превъплъщавате в „Господари на ефира” и ги посрещате пред Народното събрание, Ви е любим, може би Цецка Цачева?
Да, разбира се, все пак класната трябва да следи своите ученици до каква степен те се справят с материала, който им се спуска от обществото и от своите избиратели. Всички образи, които съм правил, са някакъв шарж, но и сигнална лампа, която трябва да светва на всекиго, с когото комуникирам или който се опитва да ме избегне. Да му светва в главата и да си припомня какво хората желаят или мечтаят да бъде променено. И тези 240 избраници, които са в Народното събрание, да се вслушват и да се стремят да удовлетворяват желанието на хората за по-добро.
- Какъв процент от тях нямат чувство за хумор?
Голяма степен от тях нямат чувство за хумор, защото бягат и се крият от мен като мишки. И не само от мен – от журналисти и от неудобни въпроси, може това да се счита за нормално, но не е, случва се.
- От къде Ви е тази рядка фамилия Рядков?
Тази рядка фамилия идва много от далеч, моят пра-прадядо е бил рядко добър човек, поне така са ми казвали. Помещавал се е някъде във Великотърновския край и са му казвали чорбаджи Редко. И така от Редко, Рядко до фамилия Рядкови.
- Казват, че завършилите куклено актьорско майсторство като Вас, са добри режисьори, научени са да дърпат конците. Вие опитвали ли сте?
Не, не ми се е налагало да съм и режисьор. Ще дойде може би и това време.
- Познаваме Ви от много популярни телевизионни предавания, къде се чувствахте най-добре?
Винаги съм се чувствал добре. В Ку-ку, Каналето, Шоуто на Слави – навсякъде. Обичам да се впускам в нещо ново.
Ето сега предстои едно ново начинание в нетрадиционен концерт с Шуменската филхармония под диригентството на Левон Манукян. Това е един спектакъл, който засега ще се играе в Шумен, но се надявам и добричлии да ни поканят.
Подготвяме и посрещане на Нова година в НДК. Това е един грандиозен спектакъл, невиждан и не чуван така да се каже до този момент. За първи път се прави в България. Аз съм част от този спектакъл ще бъда и водещ на една от сцените. Има три сцени. Мотото е „Да посрещнем Нова година на три континента”. Трите сцени са Париж, Ню Йорк и Истанбул. Ще се представят над 100 изпълнители. Лили Иванова, Васил Найденов, Васил Боянов-Азис, две западни звезди – НАНА и дует Даун Лоу. Гвардейски духов оркестър, Калин Вельов, Миро и още много. Ако се чудите къде да посрещнете Нова година, заповядайте в София.
- Вие сте роден в Бургас, от къде се родиха толкова талантливи актьори от този град?
Може би от вятъра, от морето, Бургас си е Бургас.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика