Начало >Добруджа >Култура

Светлин Русев - солист в концерт на Български камерен оркестър - Добрич

09.02.2024 г. 16:49:43 ч.
/
Светлин Русев - солист в концерт на Български камерен оркестър - Добрич
На 13 март от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“ нашият камерен оркестър ще поднесе на добричката публика един шедьовър в цигулковия репертоар на всички времена, а именно - Концерт за цигулка, оп. 61, Ре мажор /1806 г./ от Бетховен. В него за солист е поканен световноизвестният Светлин Русев. Другото произведение, избрано от маестро Чифчиян е  Адажио из струнен квинтет от Антон Брукнер - един от най-големите симфоници на ХІХ век, с което ще се отбележат и 200 г. от рождението на автора.
Съчетанието от огромен талант, разностранни интереси и скромност носи на Светлин Русев международно признание и ангажименти години напред.  Благодарение на усилията на Община град Добрич и на диригента Арто Чифчиян и в Добрич ще видим отблизо Светлин Русев – музикант и преподавател с признат талант и изключително силно изявени майсторски умения.
Една малка част от творческата биография на Светлин Русев /от стр. на Софийска филхармония/: Блестящата му кариера се разгръща след спечелването през 2001 г. на Първа награда на Първия международен конкурс в Сендай, където получава и наградата на публиката за най-добро изпълнение на Бах. Харизматичният виртуоз гастролира в едни от най-големите концертни зали – „Чайковски” и Болшой театър в Москва, „Сънтори Хол” в Токио, Центъра за изкуства в Сеул, „Плейел”, UNESCO, Театър „Шанз-Елизе”, Театър „Шатле”, „Сите дьо ла Мюзик” и „Театър дьо ла Вил” в Париж, „Бела Барток” в Будапеща, „Алте Опер” във Франкфурт, „Концертхаус” в Берлин, Културен център „Кирчнер” в Буенос Айрес, „Пале дe боз ар” в Брюксел и Двореца на ООН в Женева. Той е редовен солист на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското радио, Оркестъра на Романска Швейцария, Националния оркестър на Белгия, Сеулската и Токийската филхармонии, Симфоничния оркестър на Индианополис, Филхармоничния оркестър „Джордже Енеску” (Букурещ), Оркестъра на Румънското национално радио, „Кremerata Baltica”, Българското национално радио и др. В САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа свири под палката на Мюнг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Емануел Кривин, Франсоа-Ксавие Рот, Джонатан Нот, Жан- Жак Канторов, Денис Ръсел-Дейвис, Лионел Бренгие, Емил Табаков, Найден Тодоров и др. След 2000 г. Светлин Русев ръководи и дирижира различни ансамбли и оркестри в България, Франция, Полша, Южна Корея, Япония и Швеция. Като камерен изпълнител се изявява с партньори от ранга на Мюн-Вун Чунг, Жан-Ив Тибоде, Йоръм Сон, Питър Франкъл, Ралф Готони, Жан-Марк Луисада, Бертран Шамайо, Жан-Филип Колар, Антоан Тамести, Максим Рисанов, Гари Хофман, Готие Капюсон, Джиан Уанг, Франсоа Льольо, Пол Мейер, Николай Знайдер, Нинг Фенг. Създава и клавирното трио Русев – Салк – Розанова.
Репертоарът му е изключително широк – от барок до съвременна музика, широко известни са интерпретациите му на творби от славянски и български автори.
 
Музикалното си обучение започва от най-ранна възраст с майка си – преподавател по цигулка в музикалното училище в Русе, и при Анелия Попова и Алекси Драганов. На 15 години е приет в Парижката консерватория, където учи при Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан-Жак Канторов. След три години журито единодушно му присъжда първа награда за цигулка и камерна музика, след което постъпва в следдипломна програма.
 
Носител е на награди от международния конкурс „Лонг – Тибо”, конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и мн. др. Обявен е от БНР за Музикант на годината 2006, трикратно получава „Кристална лира“ (2007, 2016 и 2019). През 2018 г. става почетен гражданин на Русе, а през 2019 г.  получава Почетния знак на Президента на Република България в израз на: „Признание за Вашия талант и впечатляващи успехи, които достойно представят българската музикална школа и българската духовност и култура по целия свят“.
Светлин Русев свири на цигулка „Amati – Stradivarius“ /1720 г./, любезно предоставена му от „Amundi“.
 
 ПРОГРАМА:
Антон Брукнер / 1824 - 1896 / - Адажио из струнен квинтет
Посвещава се на 200 години от рождението на композитора
 
Лудвиг ван Бетховен / 1770 - 1827 / - Концерт за цигулка, оп. 61, Ре мажор
 
 
Билети на касата на Концертна зала „Добрич“
понеделник – четвъртък, 10.00 – 17.30 ч., тел. 0899560602
Цена 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.
Източник:Община ДОБРИЧ

Коментирайте
Подобни новини
Премиерата на "Мълчаливецът" ще е на 30 април
Премиерата на "Мълчаливецът" ще е на 30 април
С „Музика, музика“, в изпълнение на всички хорове и публиката, отдадоха заслужена почит на Маестро Медникаров (ВИДЕО)
С „Музика, музика“, в изпълнение на всички хорове и публиката, отдадоха заслужена почит на Маестро Медникаров (ВИДЕО)
100-годишнината от рождението на Маестро Медникаров ще бъде отбелязана днес с хоров концерт
100-годишнината от рождението на Маестро Медникаров ще бъде отбелязана днес с хоров концерт
Популярен квартет от Турция на финала на Седмицата на камерната музика в Добрич
Популярен квартет от Турция на финала на Седмицата на камерната музика в Добрич



Яндекс.Метрика