Начало >Добруджа >Общество

Световният ден на недоносените бебета бе отбелязан днес в добричката болница (СНИМКИ)

18.11.2019 г. 15:15:54 ч.
/
Световният ден на недоносените бебета бе отбелязан днес в добричката болница (СНИМКИ)
Световният ден на  недоносените бебета, 17 ноември,  бе вчера. Днес, по празничен начин го отбелязаха в Отделението по неонатология в  МБАЛ в Добрич, където бяха поканили голяма част от своите пациенти, за да покажат пред тях подкрепата си  и грижа за тях. Тържеството бе уважено от директора на болницата д-р Светозар Байчев, от началника на Родилно отделение д-р Ивайло Петев, от кмета на Ген.Тошево Валентин Димитров, който бе там в качеството си на баща на 5-годишния Ясен, също пациент в това отделение преди време.  Подаръците бяха подсигурени от  Иво Пенчев и представлявания от него магазин "Хиполенд". Домакин на тържеството бе началникът на Неонатология д-р Йовка Тихонова.
Отделението е оборудвано, обезпечено е с медицински персонал, проблемът е, че акушерските и медицинските сестри са вече в по-напреднала възраст, липсват и млади специализанти, но това го решаваме в движение, заяви директорът на болницата д-р Байчев.
Изненадах се, че във Варна било единственото отделение за новородени,с това започна своето приветствие д-р Ивайло Петев, началник на Родилно отделение, цитирайки вчерашни публикации. Той допълни, че  с  отделение за новородени болницата в Добрич разполага повече от 30 години. Д-р Петев  благодари за професионалната работа, която вършат неговите колеги за здравето и оцеляването на общите им пациенти.
Всичко, което е нужно, за да спасяваме такива малки деца, го имаме, каза началникът на Неонатология д-р Тихонова.  Тя допълни, че на този етап лекарският състав не е достатъчен, но има специализант. Има и нужда освен от лекари,  и от  акушерки, но се справят с това, с което разполагат в момента,  и си вършат работата професионално и качествено.  18 са децата в отделението, но няма дете с тежка степен на недоносеност. Най-малкото бебе тежи 1 800 гр. То е родено в Каварна, но е преместено в добричката болница, за да му окажат нужната помощ. Най-различни са факторите за недоносеност,  основен  фактор е възрастта на родилката, а все повече жени решават да раждат около 30-те години. Другите фактори са заболявания при майката, социалните и икономически условия, но медицината се опитва да се справя с тях в днешно време, завърши д-р Тихонова.
Коментирайте
Подобни новини
От 1-ви октомври от ЖП гара Добрич ще пътувате само с автобуси (ВИДЕО)-
От 1-ви октомври от ЖП гара Добрич ще пътувате само с автобуси (ВИДЕО)-
Избраният от Добрич Красимир Янков и още петима депутати напускат парламентарната група на БСП
Избраният от Добрич Красимир Янков и още петима депутати напускат парламентарната група на БСП
Фармацевт: Абсолютно правилно е решението за отмяна на въвеждане на  апарати с лекарства (ВИДЕО)
Фармацевт: Абсолютно правилно е решението за отмяна на въвеждане на апарати с лекарства (ВИДЕО)
Времето на 30 септември
Времето на 30 септемвриЯндекс.Метрика