Съюзът на глухите в Добрич предлага жестов превод на своите членове

05.07.2023 г. 15:50:13 ч.
/
Съюзът на глухите в Добрич предлага жестов превод на своите членове
Териториалната организация на Съюза на глухите за област Добрич е един от двата клуба в страната, заедно с този в София, който предлага услугата жестов превод на своите членове. Това съобщи за медийна група „Добруджа“ председателят на клуба Петя Митева. Тя е изгубила слуха си през 2001 г. и е председател на организацията в Добрич от 17 години. Глухите имат право на 120 часа безплатен превод на година навсякъде, където имат нужда, като дейността се извършва от Снежана Георгиева, която от началото на тази година е секретар на Съюза на глухите в Добрич.

- Представете ни Съюза на глухите в България и клуба в Добрич.
Петя Митева: На 12 юли Съюзът на глухите в България ще навърши 89 години. В Добрич организацията е създадена преди 40 години. През 2001 г. изгубих слуха си и реших да дойда да работя с тези хора. Председател съм от 17 години, като 15 от тях бях и секретар, поради липсата на желаещи чуващи хора да работят в клуба. Членовете му към момента са 52-ма – както от град Добрич, така и от други населени места в областта, като Балчик, Генерал Тошево и села в областта. Два пъти всяка седмица – в сряда и петък, от 13.00 до 19.00 часа, се събираме в офиса на организацията на адрес: ул. „Отец Паисий“ 21, ет. 2. Това е двуетажната сграда срещу стоматологията, до „Виста-М“. На тези срещи членовете на организацията общуват помежду си, получават помощ за подаване на документи към институции, играят настолни игри и др.
Снежана Георгиева: От първи януари съм секретар на клуба. Познавах повечето от членове отпреди това, защото сестра ми е глухоняма. Затова ми е лесно да общувам с тях. В клуба кипи живот през тази година, защото е много по-лесно, когато има чуващ човек сред тях. Започнахме да празнуваме всички празници с техните ритуали – Бабинден, Трифон Зарезан и др. На 6 май цялата група посетихме Стефаново за празника на селото, а след това и фолклорния фестивал край Дебрене. Искам обществото да знае, че има такива хора, а това се получава именно по този начин – когато отидем заедно. Чуващите няма защо да се страхуват от нечуващите, защото не могат да се разберат. Има много лесен знак – този за „здравей“. И чуващите го използват. И когато направиш знака за здравей на един глух, той ще те разбере и ще ти отговори със същия жест. Искам чуващите да се научат на елементарните жестове, за да не се чувстват глухите отхвърлени от обществото. Те са едни от нас и се нуждаят от много малко внимание.
- Какво представлява услугата жестов превод и кой може да се възползва от нея?
Петя Митева: Освен в София и Добрич, няма друг град в България, в който да се предлага жестов превод. Тази услуга се предлага съвместно с дирекция „Социално подпомагане“, като дейността е финансирана от Агенцията за хора с увреждания. Глухите имат право на 120 часа безплатен превод на година навсякъде, където имат нужда. Аз и Снежана Георгиева сме издържали изпит, за да придобием право да извършваме услугата и сме регистрирани в Агенцията за хора с увреждания. Вярвам, че това ще подобри много живота на нашите членове.
Снежана Георгиева: През 2021 г. изкарах курс по жестов превод и успешно се дипломирах като лицензиран преводач. Откакто е излязъл законът за жестовия превод, не сме ги оставили никъде да ходят сами. Ние сме тук да им помагаме и те знаят, че могат да ни търсят по всяко време. Където и да отидем, чуващите са много по-спокойни, че има преводач, който да преведе на глухите. Иначе чуващите слагат една бариера пред себе си.

- Отворена ли е организацията за нови членове?
Петя Митева: Има много хора с увреден слух в Добрич и областта, които са идвали да се интересуват, но тук се комуникира с жестове и ако не ги владеят, те се чувстват некомфортно и се отказват. Но от тази година сме информирали общините Добрич и Добричка, че сме отворени да приемаме хора, които имат ТЕЛК с глухота, независимо, че не общуват с жестове. Така и те ще имат право на безплатен жестов превод. Ние ще помогнем на всички, независимо дали са наши членове.
Снежана Георгиева: Клубът е отворен за хора от цялата област Добрич. Ние сме териториална организация, която е към регионалната във Варна, но имаме пълната свобода да се развиваме. С Петя Митева правим всичко да постигнем целите си и да намираме финансиране без да хленчим и да искаме. Изготвили сме брошури, които сме раздали на институциите. В тези диплянки сме представили официално клуба и дейността му, за да стане той по-познат в обществото. Мои приятели, които чуват, също са идвали на нашите сбирки и откриват теми за разговор с членовете на клуба. Чуващите също са винаги добре дошли при нас и ще бъдат посрещнати с внимание.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика