Със закани за психотестове депутатите приеха бюджета за здраве на първо четене

17.11.2016 г. 13:49:18 ч.
/
Със закани за психотестове депутатите приеха бюджета за здраве на първо четене
Бюджетът на здравната каса мина на първо четене в парламента с подкрепата на 98 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ. В него е заложено увеличение на средствата за здравеопазване за догодина - предвидени са 3,4 млрд. лв. приходи, което е с 248,1 млн. лв. повече от тези за 2016 г. Разчетените средства са при здравноосигурителна вноска в размер на 8%, като прогнозният брой на здравноосигуреното население за страната е около 6,2 млн. души. Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2017 г. е 60:40. Дебатите по бюджета обаче минаха бурно и макар и бяха съпътствани от закани за психотестове. Тон даде Димитър Байрактаров от ПФ, който обвини Петър Москов, че е заложил в наредба задължително ежегодно минаване на психотестове на учителите. Това е унижение, вие превръщате учителите по презумпция в престъпници и ги нарочвате за опасни, ядоса се Байрактаров. И попита дали самият Москов е минавал на психотест преди да стане министър. След което се закани да сезира прокуратурата заради наредбата, защото тя предпоставяла дискриминация по признак служебно положение.
Учителите трябва да минават психотестове, защото носят голяма отговорност и хората трябва да са спокойни и сигурни на кого поверяват децата си, репликира го Настимир Ананиев от РБ. Аз също съм бил учител, всички в тази зала са възпитавани от учители, и никой не е увреден, отвърна му Байрактаров. И накрая призова на психотест да мине и новоизбраният президент Румен Радев, а такива тестове, както и за наркотици и алкохол, да се въведат задължително за депутатите. Депутатът от ПФ атакува здравния министър и по още една тема – че с въвеждането на новия стандарт за лечение на онкоболни е оставил само 32-ма специалисти, които да имат право да лекуват над 450 хиляди онкоболни, а е отнел това право на останалите доктори.
Семир Абу Мелих от ГЕРБ пък се противопостави и на предвидената в проекта разпоредба, която дава право на Надзорния съвет на НЗОК сам да определя как ще се харчат парите. В бюджета на касата има 2,5 млрд. лв. – това си е чиста банка, и ние даваме възможност на 4-5 души да правят с тези пари каквото си поискат, при това във време, в което няма да има избрано правителство, а само служебно такова, каза Абу Мелих. И предупреди, че „това е отворена врата за злоупотреби”. Затова ръководството на НЗОК трябвало да даде преди второто четене на бюджета предложения как да се изразходват средствата. Министър Москов трябва да си посипе главата с пепел и да се извини на избирателите, защото вместо стабилна, оставя една финансово рухнала система, обяви пък д-р Хасан Адемов от ДПС. Де факто НЗОК е фалирала, макар де юре законът да не позволява това да се случи, обясни той. И обвини министъра, че бюджетът е изготвян натъмно. Д-р Адемов предупреди, че може да има драма, ако между двете четения се разгърне популизъм, който да събори не само този бюджет, но и големия, на държавата. Трябва да има демонополизация на здравната каса, защото така ще има по-голяма ефективност при изразходването на средствата за здраве, припомни за пореден път идеята на ДПС д-р Адемов. Изненадващо за демонополизация на НЗОК се обяви и Семир Абу Мелих от ГЕРБ. Той обясни, че не е доктор и тезите му са на база сметките, които прави. И разкритикува колегите си и себе си за партийното говорене за здраве. Трябва да си кажем, че не излязохме извън партиите си, не намерихме консенсус за нищо, каза той и припомни, че ГЕРБ са търсели непрекъснато грешките на БСП, а БСП тези на ГЕРБ. Празни приказки, които не доведоха до нищо, каза Абу Мелих и допълни, че увеличаването на средствата за здраве се дължи на ръста в българската икономика.

 
Снимка:static.bnr.bg
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца
Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца
Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват
Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват
Данъкоплатците имат още два дни, за да подадат декларации за доходите си
Данъкоплатците имат още два дни, за да подадат декларации за доходите си
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"



Яндекс.Метрика