Турция решава дали да вдигне лихвите, за да овладее срива на лирата

13.09.2018 г. 12:20:34 ч.
/
Турция решава дали да вдигне лихвите, за да овладее срива на лирата
Турската централна банка трябва да обяви днес дали е готова да промени ключова монетарна политика, която допринесе за кризата с лирата, изострила се в последните месеци.
Тези планове бяха съобщени, след като през август инфлацията достигна най-високото си равнище от 15 години (три пъти по-висока от първоначално обявената от централната банка), а лирата загуби общо около 40 на сто от стойността си от януари насам.
Анкара обяснява случващото се с проблеми в отношенията със САЩ и с натиска, оказван върху нея, но инвеститори виждат и прегряване в икономика, разчитала твърде дълго на евтини кредити.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган обаче се позиционира като враг на лихвите, а един от аргументите, които дава за това е, че (противно на възгледите на повечето икономисти) те водят до инфлация, вместо да охлаждат икономиката.Предният път, когато централната банка (според международни издания подлагана на натиск от президента) отказа да направи промяната, лирата за кратко достигна курс над 7 за долар. На този фон и икономическият ръст, който Анкара обяви към миналия месец на годишна основа, спадна до 5.2% - под 7.4 на сто за същия период от между август 2016-а и 2017-а.
"Никой не знае"
В момента лихвите по репо-сделките (продажба с ангажимент за обратно изкупуване на ценни книжа в много кратки срокове) са 17.75%. Анкета на "Блумбърг" сочи, че е възможно промяната да е с 325 базисни точки (3.25 процентни пункта) до 21%. В бележка до клиенти Джейсън Търви от "Кепитъл економикс" очаква ръст не по-голям 2 процентни пункта, "много под близо 7-10 пункта, който инвеститорите биха искали да видят", пише "Ройтерс".
В действителност "никой не знае какво ще направи централната банка", написа вчера "Файненшъл таймс". По данни на инвестиционната банка RBC Capital Markets, макар очакванията в порядъка на 325-345 точки да съвпадат с тези в прогнозата на инвеститорите, коментирали за "Блумбърг", някои допускат скок на едноседмичната репо лихва с до 725 точки (т.е. до 25%), други очакват централната банка да се откаже от намерението за промяна.
Трескавото очакване обаче се отрази на курса на турската валута през целия вчерашен ден.
Курсът на лирата се колебаеше в сряда, в часовете преди решаващото съобщение на централната банка, и първо тя загуби малко от стойността си спрямо долара (6.64 за долар към 8:45 ч. българско време при 6.42 в края на търговията във вторник), но по-късно през деня за кратко се върна до най-високата си позиция спрямо долара (6.3673) от 29 август насам.
Резултатът е, че очакванията на пазарите към днешното решение се повишиха. "Изглежда се натрупват очаквания за значително увеличение," казва за "Блумбърг" Хенрик Гулбърг, стратег за възникващите пазари в "Номура" в Лондон. Според него това се проявява в промяната на курса, преди да бъде взето решението.
Това няма дае първата мярка на централната банка в отговор на кризата. Тя веднъж вече (през пролетта) вдигна лихвите по кредитите и принуди банките да работят, принуждавайки банките да вземат краткосрочни заеми по доста по-скъпата овърнайт лихва (19.25% към 24 юли, когато бе срещата на централната банка).


Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Гневни реакции от Холивуд след отмяната на присъдата на Харви Уайнстийн
Гневни реакции от Холивуд след отмяната на присъдата на Харви Уайнстийн
Днес се навършват 38 години от аварията в „Чернобил“
Днес се навършват 38 години от аварията в „Чернобил“
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца
Макрон: Икономическият модел на ЕС вече не е жизнеспособен
Макрон: Икономическият модел на ЕС вече не е жизнеспособен



Яндекс.Метрика