Начало >Добруджа >Регионални

Ръст на приходите от туризъм в община Шабла през миналата година (ВИДЕО)

09.03.2018 г. 14:07:01 ч.
/
Ръст на приходите от туризъм  в община Шабла през миналата година (ВИДЕО)
И преди сме правили подобни срещи, но досега не се е случило нещо, което да ни направи по-близки и динамични като работен процес и тази среща е точно в тази посока, това заяви в началото на срещата с туристическия бранш от община Шабла ръководителят на Зеления образователен център Даниела Тодорова. Тя  представи пред браншовиците отчета за развитие на туризма в община Шабла, който по думите й има положителни тенденции.  
Туристическият данък за 2017 година в община Шабла, на база на реализираните нощувки е 15 825 лева, което е с около 2 хиляди повече от предходната година. Събраният патентен данък е 8  365 лева, информира Тодорова. Сумата, събрана от входната такса от Големия остров и сувенири е 7100 лв., Зеленият център е реализирал също  7 085 лева. Цифрите показват, че Дуранкулак е обект, който тепърва може да се развива, смята Тодорова. Тя призна, че сумата е скромна за общината, тъй като повечето хора се вълнуват от инфраструктура – осветление, табели и др. Факт е, че с тези пари трудно общината може да направи всичко. Затова са важни и тези срещи., каза още ръководителят на Зеления образователен център.
Данните, изпращани в Министерството на туризма сочат, че през 2017 Шабла е посетена от 10 529 души, от които близо 8 хиляди са българи. Те са реализирали 40 734 нощувки.
Управителят на ОИЦ-Добрич Геновева Друмева, която присъства на срещата, представи възможности за финансиране по Програма за развитие на селските райони (ПРСР), като акцентира върху възможностите за работодатели – хотелиери и ресторатньори. Може да направите нещо полезно за района си, като се възползвате от възможностите, които дава ЕС, защото след 2020 година те ще бъдат все по-малко, се обърна към присъстващите Друмева. Относно очакваната от бранша Подмярка по ПРСР 6.4 за Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности, Друмева каза, че все още няма публикувани насоки за кандидатстване. Очаква се да стартира следващия месец. Таиз подмярка е интересна за Хотелиери и ресторантьори, защото е разделена на 4 области, една от които е туризма. Ще се финансира инфраструктура, стига да е достатъчно добре обоснована, че наистина е нужно за целите на дадения проект, посочи Друмева.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
НА ЖИВО: Втори ден от фестивала „Море от ритми” (ВИДЕО)
НА ЖИВО: Втори ден от фестивала „Море от ритми” (ВИДЕО)
За осми път  Фестивал на хвърчилата в Шабла
За осми път Фестивал на хвърчилата в Шабла
В Генерал Тошево откриват бюст-паметник на Васил Левски
В Генерал Тошево откриват бюст-паметник на Васил Левски
Празничен ден в Тервел
Празничен ден в ТервелЯндекс.Метрика