„Тъстът“ на Пеевски изтеглил парите си от КТБ седмица преди затварянето на банката

09.05.2015 г. 08:59:46 ч.
/
„Тъстът“ на Пеевски изтеглил парите си от КТБ седмица преди затварянето на банката
Общата сума на избраният от ГЕРБ и ДПС за член на ВСС Васил Петров надминава прага на гарантираните по закон депозити 
Известният като „тъста на Пеевски“ висш магистрат Васил Петров е изтеглил на 17 юни 2014 г. всичките си спестявания от КТБ. Това показват документи от счетоводната система на обявената в несъстоятелност банка.


 Васил Петров е баща на жената, от която Пеевски има дете и в този смисъл трудно би могъл да излезе извън смисъла на „моето семейство“, както ДПС депутатът често нарича всички близки нему хора, които все се оказват с допирна точка с КТБ. 

Официално Пеевски твърди, че няма нищо общо с банката и до този момент е признавал единствено, че фирми на майка му са имали „някакви кредити“ в КТБ.

Според документите от КТБ „тъстът“ на Пеевски е затворил всичките си сметки в банката, като общата преведена към друга банка сума надминава прага на гарантираните по закон депозити. 



 От сметките на Васил Петров на 17 юни са преведени 82 214 евро, 146 371 лв. и 13 388 долара. Само валутните преводи са били на стойност, която покрива размера на гарантираните депозити. Ако парите на „тъста“ бяха останали в банката, левовата наличност би била загубена и сега „семейството на Пеевски“ щеше да е сред кредиторите на банката в несъстоятелност.

Всичко това обаче е хипотетично, защото реалността показва, че Петров е изтеглил парите. При това за операцията е използвано разплащане през RINGS, което означава, че  собственикът на средствата доста е бързал. 



 На същия 17 юни БНБ официално излезе с позиция, че банковата система е стабилна и Централната банка следи всички банки, които са в добро състояние, включително и КТБ. Това явно не е повлияло на Петров.

Или пък висшият магистрат е знаел нещо, което обикновените спестители не са знаели, и нещо, което е направило разликата в поведението на „тъста на Пеевски“ и на другите депозанти.  

Средствата, които Петров е държал в КТБ, са описани в декларацията, подадена в Сметната палата, както и при избирането му за член на Висшия съдебен съвет. 



 По-вярно е да се каже, че в тези декларации са описани част от средствата, защото пълна декларация „тъстът“ е подавал само при влизането си в системата през 2012 г. След това справка в сайта на Сметната плата показва, че той е декларирал „промените“ в състоянието си, което за банковите депозити представлява начислената лихва. 

Кой е Васил Петров?

Петров е благоевградски адвокат и бивш член на Инспектората към Висшия съдебен съвет. През 2012 г., по време на първия мандат на Бойко Борисов и ГЕРБ, той беше избран от Народното събрание за член на ВСС от квотата на ДПС. Васил Петров обаче не просто зае едно място във ВСС, а стана председател на Комисията по дисциплинарните производства в съвета. Един вид оглави наказателния взвод на съдебната система.

Днес този „скромен“ човек е спокоен собственик на защитените си от сгромолясването на КТБ спестявания. За разлика от доста други вложители в банката. 

При всички случаи, в самото притежание на средствата няма никакво закононарушение, но пък като публична фигура Петров дължи най-малкото отговор на въпроса КОЙ го предупреди да затвори всичките си сметки в КТБ?

КОЙ, г-н висш магистрат, Ви каза, че банката ще бъде погребана?
Документите от КТБ показват, че в банката са стояли парите и на „тъщата“, която също ги е спасила. А в КТБ сметка е имала и дъщерята на семейството – жената от която Пеевски има дете – Зара. 

За нейния странен бизнес модел, невъзможността да покрива кредити си и как мама Ирена е покривала кредитите на снахата Зара с преводи през едно от ония дружества, които според самия Пеевски са на „семейството“ му, четете утре във Финансови смислици.

Мирослав Иванов
Снимка:frognews.bg
Източник:frognews.bg

Коментирайте
Подобни новини
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери



Яндекс.Метрика