Начало >Добруджа >Общество

Ученици от Гимназия "Райко Цончев" участваха в обмен на иновативни практики в Свищов

20.11.2019 г. 15:18:41 ч.
/
Ученици от Гимназия "Райко Цончев" участваха в обмен на иновативни практики в Свищов
Екип на Гимназия "Райко Цончев" участва в тридневен обмен на иновативни практики в град Свищов. Учениците от 10 клас, техният класен ръководител Жулияна Георгиева и директорът на училището Маргарита Христова посетиха Профилираната държавна търговска гимназия "Димитър Хадживълков" по Национална програма "Иновации в действие" и бяха част от передица събития, планувани от домакините. 
Добричката група присъства на публичен дебат за избор на училищен омбутсман в аулата на свищовската гимназия.
Държавната гимназия, която е създадена преди 135 години,  е едно от трите училища в България, които имат такава длъжност "Училищен омбутсман". Заема я уважаван ученик с постижения в учебната работа след проведен конкурс, а функцията му е да съдейства за  разрешаването на конфликти и да утвърждава спазването на училищните правила.
Учителите иноватори от Свищов демонстрираха "Педагогика на освобождението" в открит урок по история и прилагане на облачните технологии в образователния процес.
Десетокласниците от Добрич взеха участие в учебна ролева игра по предприемачество и в отбори със свои връстници от Свищов предлагаха бизнес решения и нови приложения на познати продукти. 
След това проведоха урок по литература в музея на Алеко Константинов в гр. Свищов, който се помещава в родната му къща.
В една от залите на музея и на двора момичетата и момчетата от 10 клас работиха с биографични текстове за Алеко. Те имаха възможността да прочетат и смъртния му акт, изпратен за урока по литература от Държавния архив в Пазарджик.
Успяха да видят канцеларията на Алеко, детската му люлка, личните му вещи, сърцето на писателя, поставено в стъкленица след убийството му край Радилово. Фактите, които учениците  научиха от уредника на музея, бяха представени под формата на кратки клипове, заснети "от мястото на събитието" и изпратени до единадесетокласниците от Гимназия "Райко Цончев". Заради застъпването на стара и нова учебна програма по литература Алеко и неговата книга "Бай Ганьо" се изучава в 10 и в 11 клас.

Коментирайте
Подобни новини
Избраният от Добрич Красимир Янков и още петима депутати напускат парламентарната група на БСП
Избраният от Добрич Красимир Янков и още петима депутати напускат парламентарната група на БСП
Фармацевт: Абсолютно правилно е решението за отмяна на въвеждане на  апарати с лекарства (ВИДЕО)
Фармацевт: Абсолютно правилно е решението за отмяна на въвеждане на апарати с лекарства (ВИДЕО)
Времето на 30 септември
Времето на 30 септември
  COVID-19 предизвика сериозен спад в броя на чуждестранните студенти във Висшето училище по мениджмънт
COVID-19 предизвика сериозен спад в броя на чуждестранните студенти във Висшето училище по мениджмънтЯндекс.Метрика