Уравнение с много неизвестни - ще успее ли ЕС да се договори какво да прави с мигрантите

17.06.2018 г. 10:24:19 ч.
/
Уравнение с много неизвестни - ще успее ли ЕС да се договори какво да прави с мигрантите
Обвинения в лицемерие и цинизъм, бедстващи мигранти в морето, спорни планове за нова "ос" срещу нелегалната миграция. Това е само част от вълната новини за бежанците, която за по-малко от месец заля Европа. Темата не случайно изключително бързо отново стана актуална.
На 28 и 29 юни лидерите на ЕС ще седнат на една маса, за да опитат да сложат край на продължаващият години наред застой по въпроса за реформата на европейската система за предоставяне на убежище. Лагерите вече се оформят, а компромисът изглежда трудно постижим. Ситуацията се усложнява още повече от растящото напрежение по мигрантския въпрос вътре в правителството на Ангела Меркел.
Спорът от дълго време разделя ЕС на южни държави, където пристигат повечето мигранти от Близкия Изток и Африка, и централноевропейски страни, които отказват да приемат част от пристигащите. Богати дестинации като Германия също искат сделка, според която никой да не може напълно да бъде изключен от задължението да приюти мигранти, пише "Ройтерс".
Изненадващият нов приятел на Орбан
В началото на май унгарският премиер Виктор Орбан каза, че основната цел на новото му правителство е да гарантира сигурността на страната и християнската култура, думи, които той използва преди, за да откаже достъп на каквито и да е хора от предимно мюсюлмански държави в Близкия Изток и Северна Африка.
Славата на яростен противник на мигрантите, която унгарският премиер си спечели през последните години, може скоро да му бъде отнета от един също толкова противоречив политик. Новият италиански вътрешен министър Матео Салвини, който е лидер на участващата в коалицията и известна с антиимигрантските си възгледи партия "Лига", бързо даде заявка за намеренията си. Два дена след като правителството положи клетва, Салвини замина за Сицилия, основната входна точка за повече от 600 000 мигранти, пристигнали в Италия от Северна Африка от 2014 г. насам. Там той обяви, че "купонът" за мигрантите в Италия е свършил и подчерта, че страната "не може да бъде превърната в бежански лагер".От думи той почти веднага премина към действия - Италия отказа да приеме хуманитарен кораб с над 600 мигранти, оплака се, че Франция е затворила за мигранти границата си с Италия и се закани, че "корабите, принадлежащи на чужди организации и развяващи чуждестранни знамена, не могат да диктуват италианската имиграционна политика". Но премълча, че почти 300 от мигрантите на кораба бяха събрани в открит оморе от италианската брегова охрана.
Случилото се зарадва Орбан, който побърза да увери Рим и в пълната подкрепа на цялата Вишеградска четворка (Унгария, Полша, Чехия и Словакия). Досега липсваше волята, посочи Орбан, според когото с новото правителство в Рим "тази липсваща воля се връща в Италия".
В анализ на Европейския съвет по външна политика се посочва, че решението на Салвини е ясен сигнал към електората, но действителността е различна. В Италия се наблюдава най-голямата пропаст в Европа между усещането на италианците, че са наводнени от мигранти и действителната миграция - те вярват, че мигрантите съставляват 30% от населението, а всъщност са само 9%. Погрешните разбирания обаче са създали широка подкрепа за политиките, блокиращи имиграцията.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца
Макрон: Икономическият модел на ЕС вече не е жизнеспособен
Макрон: Икономическият модел на ЕС вече не е жизнеспособен
Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха до най-ниските нива от 13 години
Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха до най-ниските нива от 13 години
ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро
ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро



Яндекс.Метрика