Начало >Добруджа >Общество

В Авиограда в Добрич - всяка вечер без вода. Няма режим, категорични са от ВиК (ВИДЕО)

02.06.2020 г. 14:21:05 ч.
/
В Авиограда в Добрич - всяка вечер без вода. Няма режим, категорични са от ВиК (ВИДЕО)
За системно спиране на водата всяка вечер в района на Авиограда в Добрич, сигнализираха жители на квартала. Ежедневно оставаме без вода, включително през почивните дни, заяви за медийна група „Добруджа“ Петранка Георгиева, която живее в злополучния район на областния град. Тя уточни, че налягането намалява още към 18.00 – 19.00 часа и от 21.00 ч. питейната течност изцяло липсва до сутринта. Понякога кранчетата пресъхват и по-рано. „Повечето от хората са на работа през деня. Връщат се в къщи и няма вода. Не можеш да се изкъпеш, да изпереш“, възмущава се добричлийката.
Близо 200 души са засегнати от проблема. Това са 48 семейства, сред които има домакинства с малки деца и с възрастни хора.
„Проблемът съществува много отдавна. Многократно сме сигнализирали във ВиК. Пускали сме и официални жалби. Понякога направо ни затварят телефона, когато разберат, че сме от този район на Добрич“, каза Камелия Митева, която живее в бл. 6 в Авиограда. Понякога за месец – два положението временно се подобрява, но след това отново изпадаме в същото затруднение и водния режим се завръща, добави тя.
Едно от обясненията за своеобразния воден режим в района, които са получавани от служители на водното дружество е, че има много частни фирми в близост, които е възможно да ползват неправомерно вода и затова я спирали, за да разберат къде е проблема, каза още Камелия Митева. В последно време оправданието е водния цикъл, но вечер за какъв воден цикъл можем да говорим, коментира тя.
„С малко дете и липса на вода е много трудно. Живея тук от 20 години, но проблемът преди не е бил толкова сериозен, каза Велизара Данаилова. Поне два пъти на ден тя пере в пералнята детски дрешки. Тази ситуация  мога да определя само като българска работа, каза младата жена.
Станислава Иванова, която живее от 8 г. в Авиограда обясни, че според нея проблемът с водата е по-сериозен в последните 2-3 години, основно през лятото.
Възмутените жители на Авиограда бяха категорични, че са изрядни платци и нямат задължения към ВиК, но в същото време са на воден режим.
„Запознат съм с проблема в Авиограда. Там изчезват едни 40 л. в секунда. В квартала има трасета, които не се знае от къде и как се захранват, но никого не сме оставили без вода“, каза за медийна група „Добруджа“ инж. Тодор Гикински - председател на борда на директорите на водното дружество. Той заяви, че вечер се ограничава водоподаването, за да не изтичат произволно тези 40 л. вода в секунда.
Воден режим и липса на вода няма, категоричен е инж. Гикински. Според него в района има нерегламентирани водопроводи, но засегнати от ситуацията изрядни абонати на ВиК – Добрич няма. Повечето от сигналите получени за проблема в Авиограда, според Гикински, са от нередовни абонати. Дадени са предписания за преместване на водомерите в района, след което ще се пуснат нови трасета, с които ще има нормално водоподаване за всички редовни абонати, обобщи председателят на борда на директорите на ВиК - Добрич.
 
Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
Времето на 27 април
Времето на 27 април
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика