В Хасковско горят 8000 декара, половината са гори

13.08.2019 г. 15:05:08 ч.
/
В Хасковско горят 8000 декара, половината са гори
Пожарът край хасковските села Брягово, Любеново и Родопи е обхванал 8000 декара площ, половината от които са горски фонд. Това обяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов, който посети мястото на пожара.

"93-ма човека пожарникари и горски служители, хора от Българската армия продължават усилията. Следобед се прогнозира смяна на посоката на вятъра и усилването му, което евентуално би създало някакви проблеми Заради това и хората са вътре на терен, за да може от самото начало да овладеем ситуацията. Прогнозите са, че, ако така продължават нещата, би трябвало тази нощ да имаме хора само на дежурство, които да обикалят периметъра".

Районната прокуратура в Хасково е образувала досъдебно производство за това, че по непредпазливост е запален чужд имот. По делото се извършват процесуално-следствени действия за изясняване на причините, като предстои да бъде направен оглед след пълното локализиране на пожара, както и ще бъдат назначени пожаро-техническа и оценъчни експертизи. Вероятно пожарът е причинен от човешка немарливост", обясни директорът на Общинското лесничейство Георги Масларов: "Пожарът идва отнякъде и после става горски. И после стават неуправляеми нещата. В последните 35 години аз не знам някой да е наказан за това, че ние гасим чужди грехове".
Пожарът край Дупница е загасен, отчете комисар Николов. В понеделник до село Тополница пламнаха сухи треви и дървета. Комисар Николов отправи предупреждение към хората: "Намираме се в тежка пожароопасна ситуация на територията на цялата страна. Кодът е висок. Предупреждението е сериозно, така че всички трябва да бъдем внимателни да не предизвикваме пожар. Ако пък забележим, своевременно да уведомим, за да можем бързо да се намесим".
Снимка:bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Правителството отпусна над 3 млн. лева за ремонти в манастири
Правителството отпусна над 3 млн. лева за ремонти в манастири
В Шумен задържаха съдебен заседател, издирван от Италия
В Шумен задържаха съдебен заседател, издирван от Италия
Борисов: На 15 юни падат всички мерки, освен социалните
Борисов: На 15 юни падат всички мерки, освен социалните
Търсят се най-добрите учители - дигитални новатори в образованието
Търсят се най-добрите учители - дигитални новатори в образованиетоЯндекс.Метрика