Валери Симеонов: Няма шанс Патриотичният фронт да бъде разединен

26.01.2017 г. 11:38:09 ч.
/
Валери Симеонов: Няма шанс Патриотичният фронт да бъде разединен
„Няма как Патриотичният фронт да остане цял. Планът на Москва не предвижда място в него за Валери Симеонов“, заяви през миналата седмица в свой коментар бившият български посланик в Москва Илиян Василев.
„Изиграха го. Докато той работеше за общата кауза, Каракачанов бе разкарван из страната като кандидат-президент. След това го спрягаха постоянно като кандидат- премиер, изобщо като лицето на ПФ във властта. Междувременно реанимираха Сидеров и сега вече е време да "ритнат" Симеонов. Неговите позиции - на Валери Симеонов, не се вместват в допустимия за руските интереси български патриотизъм.
Как ще прави паметник на генерал Колев? Време е за истински, а не производен и отчитащ руските интереси просветен български патриотизъм”, казва още в коментара си Илиян Василев.
Коментарът бе повод да потърсим самия Валери Симеонов. Възможно ли е паметникът на ген. Иван Колев, който бе изграден с огромната му заслуга, да стане причина за изхвърлянето му от политиката?

 
- Г-н Симеонов, несъмнено добруджанци сме Ви много благодарни за паметника на ген. Иван Колев. Готвят ли се да Ви „бутнат” патриотите, както твърди бившият  посланик в Москва Илиян Василев?
Не мисля, че има нещо вярно в публикацията. Нека не забравяме, че Патриотичният фронт не се състои от отделни личности, а от три партии, в които най-голямата е НФСБ. Моето отстраняване означава, че цялата партия ще излезе от ПФ, което ще бъде самоубийствено за цялата коалиция. Няма как да стане това!
- Обаче виждаме подготовката на една нова коалиция, която включва и партия „Българска пролет” на Велизар Енчев…
Кой беше Велизар Енчев?! Този, който на президентските избори имаше гласове колкото Митьо Пищова ли? Не се шегувайте! Велизар Енчев вече е вън от политиката. Лично аз го вкарах, но той излезе доста нечистоплътен в политическо отношение. Този човек повече няма да помирише Народното събрание.
Така че няма такива планове.
- Ген. Колев е българският генерал, който посмя да се опълчи на руснаците…
Той е един от най-достойните български генерали. Ние като народ сме в дълг към ген. Иван Колев за това, че едва през 2016 година успяхме да възстановим паметта му. Това са сложни процеси. Ясно защо навремето не се е допускало, но това един от най-ярките ни патриоти и успешни военачалници и заслужава да има паметник.
- Искате да кажете, че построяването на паметника няма връзка със съвременната политика…
Да, така е. Историята си е история. Не бива постоянно да я преиначаваме в угода на управляващите и силните на деня. Историята трябва да се приема такава, каквато е. И да се изучава. За съжаление, за ген. Иван Колев няма нито дума в учебниците по история и децата ни не знаят кой е той.
- А разделени ли сте в коалицията по отношение на новия президент Румен Радев?
Не. Той все още не се е доказал като политик. Прекалено отскоро е в политиката. Ще изчакаме да видим, но лично аз не храня кой знае какви надежди.
Аз си изказах мнението, коментирах неговото невъзпитано поведение в Народното събрание. Ние от НФСБ напуснахме пленарната зала, останалите колеги от ПФ останаха в залата, но това не е повод за разделение. Обединяват ни общи идеи, обща кауза и обща програма. Как очаквате, че този, случайно дошъл в политиката човек, ще повлияе на нашите отношения в коалицията.
- Да разбираме ли, че ще се явите в същата коалиция и на предстоящите избори?
Със същата коалиция, с която се явихме на президентските избори, но вероятно ще бъде разширена с Народен съюз. Други патриотично ориентирани партии и движения също заявиха желание да се присъединят към нас. Така че ще видите една по-широка патриотична коалиция.
Няма никакви шансове и перспективи обединените патриоти да бъдем разделени.
- Да Ви върна отново на темата за паметника на ген. Колев. Казахте, че той все още не е довършен…
Да. Предстои да бъде завършен. Пространството около паметника да придобие вид на монумент, на цялостен ансамбъл. Проектът предвижда да поставим плочи в полукръг зад статуята на ген. Иван Колев. На тези плочи ще бъдат изписани имената на всички, паднали в сражението за Добрич – около 1050 души. Това ще стане не без помощта и на Вашия съгражданин – достойният историк Радослав Симеонов, който свърши огромна работа по изясняването на списъка на загиналите, родните им места.
- След изграждането на този паметник, Вие усетихте ли някаква реакция от страна на Русия?
Все още не съм особено внимателен по отношение на такива знаци и сигнали, за които ми говорите. Аз съм привърженик на действието и гледам да свърша каквото мога и каквото трябва. А кой каквото иска, това да говори.
Определено обаче се усеща една кампания в последните дни да бъде разединен Патриотичният  фронт. Пуснаха се фалшиви декларации от името на ВМРО, позиции на Каракачанов и Сидеров, каквито всъщност те изобщо не са изразявали. Всичко е една умишлена кампания, доста мащабна при това, от сайтове, които се намират извън България…
- Което означава, че Илиян Василев, може би, има известно основание?
Той е бил посланик в Русия. Така че със сигурност познава по-добре от мен маниерите и начина на действие в тази страна.
- Г-н Симеонов, как бихте окачествили това Народно събрание, което приключи своя мандат?
Едно от най-успешните! Макар че работи само две години. Искам да припомня на всички черногледи хора, че, когато сформирахме това Народно събрание през 2014 година, България бе на ръба на една от най-жестоките кризи в банковата система. Това щеше да доведе до тежка икономическа криза и отново да ни припомни тежката 1996 година. Бяхме буквално на една стъпка от подобна катастрофа. Но, слава Богу, успяхме да вземем навременни и адекватни мерки, за да спасим, да стабилизираме банковата система. Това съвсем не е малко като за начало. Успяхме да се преборим за нашата кауза – изграждането на ограда на границата с Турция, за да овладеем бежанския поток. Подобрихме състоянието на енергетиката, не допуснахме повишаване на цената на електроенергията. Промяната на Конституцията, промяната на Изборния кодекс, с която намалихме четири пъти секциите в Турция. Да не забравяме решението за арменския геноцид, за бурките срещу радикалния ислям.
Като добавим към всичко това икономическите показатели и почти нулевия дефицит, то това Народно събрание за две години направи много повече от други за четири години. И всичко това са факти, аз съм човек на фактите. 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика