Веселин Велев: Доброто име не се създава за ден-два, а е дълъг и постоянен процес

23.05.2022 г. 10:59:31 ч.
/
Веселин Велев: Доброто име не се създава за ден-два, а е дълъг и постоянен процес
На 19 май се навършиха 25 години от старта на търговката дейност на „Веник” в Добрич.
„Началото беше една много силна емоция. Начинание, което трябваше да доведе до положителен резултат в областта на търговията тогава”. С тези мисли се връща към деня преди четвърт век Веселин Велев – собственик на фирмата.
Пътят на израстването е дълъг. „Започнахме скромно. Стартирахме от нулата и стъпка по-стъпка, целенасочено и устремено успявахме да надграждаме, за да има е днес това, което се вижда”, споделя Веселин Велев.

 
 
- Г-н Велев, днес, когато обърнете поглед назад, какви са спомените от онзи майски ден преди 25 години?
Спомените ми са все още пресни в съзнанието. Преживях силна емоция и поставих начало на начинание, което трябваше да доведе до положителен резултат в нашата дейност тогава – търговия. Емоциите, които съпровождаха деня 19-и май, бяха изключително големи. Това беше непозната за нас дейност и ние решихме, че можем да я управляваме така, както сме си представяли. Беше много трепетно в очакване на първия клиент и с радост и гордост мога да обявя, че той е наш клиент и до ден днешен.
 - Какъв беше пътят на израстването? Стартът е в едно малко помещение, а днес Ви откриваме в един голям и модерен магазин…
Както много фирми, така и ние, започнахме много скромно. Липсата на опит, на средства, на среда, която да предполага някакви големи мащаби и фактът, че стартирахме от нулата. Стъпка по стъпка, целенасочено и устремено успявахме да надграждаме така, че днес да разполагаме с това, което имаме като търговска база и номенклатура.
- Промениха ли се принципите Ви на работа през тези 25 години и кои от тях никога не нарушавате? 
Това, което заложихме като принцип на работа в началото, продължава и днес, но осъвременено и допълнено. Това, което искахме и което правим, е следното - да имаме компетентни служители, които да консултират нашите клиенти, защото стоката, която предлагаме, изкисква опреден вид знания и опит, който трябва да бъде споделен с всеки един клиент. Ние посрещаме нашите клиенти индивидуално, разбираме техните нужди и сме готови да ги консултираме. Така беше в първия ден, така продължава и днес. Така беше и в годините ни на развитие. Залагаме на опита и на знанията и се опитваме да дадем най-доброто на нашите клиенти.
- Добър работник и служител ли е българинът? Как подхождате към избора на хора, които работят за Вас?
В общественото пространство битуват две крайно противоположни мнения относно работливостта на българина. Едното е, че той е много работлив, а другото – точно обратното, че той е лош работник. Смея да твърдя, че такова обобщение е твърде крайно и неточно. Всеки работодател е длъжен да създаде необходимите условия и среда, за да може съответният служител да разкрие своя потенциал и да отговори на очакванията на работодателя. Работодателят обаче, също трябва да отговори на очакванията на работника. За да бъде добър един служител, е важно мястото и ролята на един работодател. Заплащането е неразделно свързано в тези взаимоотношения.
- Лоялност – какво е значението на тази дума за вас? Как я тълкувате?
Двустранно е. Както работодателят трябва да бъде лоялен, така и служителят. С гордост мога да кажа, че при нас работят служители, които са във фирмата от първия неин ден, както и много други, които са започнали и продължават да работят до днес. Опитваме се да предоставяме среда, която да прави служителите ни доволни, защото ние знаем, че един доволен служител може да обслужи нашите клиенти по възможно най-добрия начин, а и да има и доволно семейство. Колкото нещата, които правим в тази посока, са по-успешни, толкова те се връщат като резултати в нашата дейност.
- Колко души работят за „Веник”? Заплати на колко души осигурявате?
На 35 души в два обекта.
- Как се устоява на конкуренцията, какво Ви отличава от останалите фирми, предлагащи подобен асортимент? Сравнявате ли се?
Трябва да се сравняваме, защото средата, в която работим, е динамична и се променя. Конкуренцията преди 25 години не е това, което виждаме в момента. Големи търговски вериги има във всички градове. Конкуренцията е полезна и ние се стремим да отговаряме на предизвикателствата, които тя ни предоставя. Ние се опитваме да си партнираме с конкурентите, да се учим от тях. Конкуренцията винаги е в полза на клиента. Както конкуренцията расте, така расте и нашата услуга.
- 25 години хората от Добрич Ви се доверяват. Вие зад кого заставате – зад марката или зад Вашите клиенти?
И зад двете, но на първо място поставям клиента, защото той идва при нас и ако ние успеем да му предложим това, което желае, то той може да се върне отново. Името и авторитетът на самата фирма е постоянен процес и е отговорност на всички, които работят в нея. Доброто име не се създава за ден и два, това е един дълъг и постоянен процес, но трябва да отбележа, че веднъж спечелено доверието, не е вечно. За доверието на клиента трябва да се борим всеки ден.
- Ако сега трябва да се обърнете към лицето Веселин Велев преди 25 години, какво бихте му казали? 
Бих му казал, че е направил една добра стъпка. Когато стартирахме тази дейност, имаше и други възможности. Възможностите ги има и днес. Преди 25 години аз трябваше да избирам една от всички. В момента  не съжалявам. Надявам се, че човекът Веселин Велев от преди 25 години е същият и днес. Тогава не разбирах от търговия и ми се наложи да я изучвам от нулата. Това, което мога да кажа е, че човекът Веселин Велев с онази липса на опит в търговската дейност, днес е един човек с опит и успял да постави начало на дейност, която успешно продължава да се развива.
- Какво още искате да направите? Какъв хоризонт на фирмата виждате?
Човек не бива да спира, а трябва да се развива. С гордост мога да заявя, че ние стъпка по стъпка успяхме да стигнем до нивото, което имаме днес. Това не ни задоволява и продължаваме в посока разширяване на номенклатурата в нашите обекти. Освен видната дейност, ние развиваме и друга, която остава скрита за нашите клиенти. Става въпрос за търговия на едро. От няколко години името на Веник е познато като доставчик на ВиК материали, оборудване за баня, санитарна керамика и други продукти в цялата страна.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика