Начало >Добруджа >Общество

Вестник ГЛАС: Решават ли стачките проблемите в болниците?

18.08.2019 г. 12:57:49 ч.
/
Вестник ГЛАС: Решават ли стачките проблемите в болниците?
За пореден път от началото на годината медицински сестри декларираха желанието си да напуснат МБАЛ - Добрич. След като преди 6 месеца операционните сестри подадоха молби за напускане, сега това направиха и колегите им от Първо вътрешно отделение. На 8 август шест сестри депозираха своите молби за напускане. На 13 август те бяха поканени на среща с изпълнителния директор на болницата д-р Светозар Байчев, който е обявил, че до два месеца се очаква да бъдат предприети мерки за промяна на работната заплата на медицинските специалисти и лекарите.
На обратния полюс са медиците в Балчик. Болницата в Белия град е пример за успешен мениджмънт. Управителят д-р Парсек Салбашян отдава това и на факта, че при избора на управител кметът Николай Ангелов е заложил на мениджър, а не на партийно назначение. Протестите и стачките като форма на решение на някакъв проблем не са познати и не са похват, който се прилага в лечебното заведение.
И още в новия брой на вестник Седмичен ГЛАС:
- Шест платна на най-скъпоплатения жив художник в света – Деймиън Хърст, са част от изложбата „Съвременно британско изкуство“, която бе открита на15 август в зала 1 на Художествената галерия в Добрич. 
Колекцията е собственост на „Американска фондация за България“ и Добрич е третият град в страната, след София и Варна, в който ще бъде показана, обясни директорът на галерията Недко Недков в интервю за Медийна група „Добруджа“. Изложбата ще гостува в Добрич до 10 септември. „Тя включва общо 27 творби на икони на съвременното британско изкуство, на поп-арта в световен мащаб и на постмодернизма”, отбеляза Недко Недков. 
- В интервюто на броя Ви запознаваме с един изключително интересен човек от село Бенковски, община Добричка – Халил Акиф. Там се намира голямата флористична изложба, подредена на втория етаж на местното читалище. Експонатите са над 1000 – картини, скулптури и модернистично изкуство. За изработката им Халил Акиф използва цветя, клони, листа и кори на дървета и други материали, основно произлезли от флората. Той е познат в Бенковски и Истанбул като Ходжа – професор, учител от турски. Преподавал е 40 години в училището в родното си село, а в турския мегаполис изнася лекции, свързани с религията, историята, културата. Халил Акиф – Ходжа е човек на изкуството – художник, скулптор, поет, писател, музикант. Артист, надскочил своето време и място. Човек, който можеше да е милионер, ако бе роден в Ню Йорк или Лондон. Това обаче никога не го е блазнило. Защото е човек, за когото парите нямат значение.
- В разгара на лятото и отпуските, след кратко прекъсване, продължаваме рубриката "Животът е пътуване". Наш гид и през този сезон ще бъде Зорница Рашева. В първото издание тя ни повежда към столицата на Украйна - Киев, един от най-старите градове на Европа.
- В истински празник за Добрич се превърна първият ретро парад за старинни и класически автомобили и мотоциклети, който се проведе на 10 август в градския парк. Събитието събра стотици участници от всички краища на България и хиляди зрители. Те имаха уникалната възможност да видят отблизо 86 коли, 21 мотора, два велосипеда и две детски колички – американски, европейски, съветски и японски возила от началото на миналия век до 80-те години. В Добричка област има много любители и колекционери на ретро машините и 20 от тях бяха сред участниците.
- Август от години е най-натовареният месец за инструкторите в Добрич. Причината е, че много наши сънародници се прибират от Германия, Франция, Англия и Испания, за да изкарат шофьорския курс тук. В Западна Европа цената е много по-висока. В Германия курсът струва 3000 евро, което е точно 10 пъти над цената в Добрич. Георги Добрев - инструктор с 40-годишен професионален стаж, е категоричен, че нашият град е много подходящ за обучение на кандидат – шофьорите. И след изпита те са готови да се справят и в мегаполисите на Европа. Там организацията на движение е по-добра и се кара по-лесно, заяви инструкторът. Той подчерта, че за 40 минути кормуване в Добрич ученикът минава през много повече кръстовища, отколкото във Варна или София, където може да попадне в задръстване, в което да стои 20 мин.
На спортната страница: легендарният голаджия Петре Григораш – първият чужденец в „Добруджа“„Благодаря на всички в Добрич, които не са ме забравили 26 години след като играх за „Добруджа“. Радвам съм, че съм оставил приятни спомени във феновете“, сподели Петре Григораш в интервю за медийна група „Добруджа“, посветено на вековния юбилей на клуба. Наш екип се срещна с него в Констанца, където той живее.
И още във вестник Седмичен ГЛАС: най-актуалните малки обяви, полезна информация, културен афиш, седмичен хороскоп, забавни страници, седмична прогноза за времето.

Коментирайте
Подобни новини
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
Днес е Разпети петък
Днес е Разпети петък
Прогноза за времето на 3 май
Прогноза за времето на 3 май



Яндекс.Метрика