Начало >Добруджа >Общество

Вестник ГЛАС: За досиетата, историята и „бившите хора”

28.10.2018 г. 11:10:40 ч.
/
Вестник ГЛАС: За досиетата, историята и „бившите хора”
На 23 октомври за първи път Комисията по досиетата даде възможност на граждани свободно да посетят Централизирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби, който като обект с особен статут денонощно се охранява от жандармерията.
Медийна група “Добруджа“ е сред малкото регионални медии, проявяващи постоянен интерес по темата за бившата Държавна сигурност,, за досиетата и отражението им върху развитието на демократичните промени, и върху живота на всеки един от нас.
Неочаквано голям е интересът към архива, сподели в интервю за Медийна група „Добруджа” председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. Според него, дейността на Комисията има успех и се оценява добре от българското общество, защото „събуваме партийните пристрастия пред вратата”.
В много български медии собственици и водещи журналисти са агенти на ДС, затова нямат интерес да се говори по темата, казват авторите на книгата „БИВШИ ХОРА по класификацията на Държавна сигурност” проф. Вили Лилков и журналистът Христо Христов. Добрич е 14-ият град, където двамата представят книгата, а преди премиерата Лилков и Христов гостуваха в студиото на Медийна група „Добруджа”.
И още в новия брой на вестник Седмичен ГЛАС:
- В интервюто на броя разговаряме с Живко Марков – фондохранител в отдел „Нова и най-нова история“ на Регионалния исторически музей. Живко Марков е носител на индивидуалната Годишна награда „Добрич“ в областта на културата и науката. Наградите на изявените добричлии ще бъдат връчени на официална церемония на 1 ноември – Ден на народните будители и българските учени.
- Нови мераци за старата гара на Добрич. Сградата на старата гара да стане Културно-исторически център. Такава е идеята на групата съветници от ПП ГЕРБ в Общинския съвет в Добрич. Предложението е с решение на ОбС, чрез областния управител на област Добрич, министъра на регионалното развитие и благоустройство, да се внесе предложение в Министерския съвет за безвъзмездно прехвърляне в собственост на Община Добрич недвижими имоти – частна държавна собственост.
- В рубриката ни „Бизнес портал” представяме Деница Славова и Лилия Николова – две млади жени, които в последните три години са се посветили на професионалната  фотография. Двете заедно представят фото студио „Ефект”.
И още от темите във вестник ГЛАС:
- Червенокръстците в Добрич отбелязаха 140 години БЧК. Обявиха началото на обществена кампания за подпомагане на студенти – сираци.
- Темата за местен омбудсман в Добрич отново излезе на дневен ред. Този път предложението е на Михаел Игнатов, който е председател на временната комисия, създадена на извънредната сесия в началото на месеца за водните проблеми в града. На 25 октомври комисията проведе първото си работно заседание, на което Игнатов е поставил въпроса за създаването на такава институция и колегите му са я приели радушно.
- СБА-Добрич с отворени врати от 1 до 10 ноември за началото на акция „Зима”. Акцията цели да насочи вниманието на шофьорите за своевременна подготовка на автомобилите за експлоатация при есенно-зимни условия.
На спортната страница представяме Лазар Лазаров - помощник-треньорът на националния отбор по волейбол – жени.
И още във вестник Седмичен ГЛАС: най-актуалните малки обяви, полезна информация, културен афиш, забавни страници, седмичен хороскоп, ТВ програма, седмична прогноза за времето.

Коментирайте
Подобни новини
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
Днес е Разпети петък
Днес е Разпети петък
Прогноза за времето на 3 май
Прогноза за времето на 3 май



Яндекс.Метрика