Начало >Добруджа >Общество

Висока оценка за работата на социалните работници (ВИДЕО)

31.01.2018 г. 13:21:39 ч.
/
 Висока оценка за работата на социалните работници (ВИДЕО)
Няма констатирани нарушения, социалните услуги в област Добрич са с много добро качество, констатират проверяващите  от звеното за мониторинг към социалното ведомство, информира Ирена Баирова, директор на ОД "Социално подпомагане". Членовете на ЗМО при своите посещения имаха възможност да разговарят с потребителите и персонала и сa направени следните констатации:
Наблюдава се увеличен интерес към услугата ЦСРИ, в резултат на което тези СУ работят често над капацитета си. Ползвателите на тези социалните услуги изразиха мнение, че се чувстват добре, тъй като са в среда на хора със сходни проблеми и посещават услугите с желание.    Отново служителите на всички СУ споделиха, че  средствата са недостатъчни за реализация на различни дейности и мерки за социално включване на потребителите, както и липсата на специализиран на персонал – например логопеди, рехабилитатори, медицински сестри поради ниското заплащане. В ЦНСТДМСУ споделиха, че доста често при ползване на платен годишен отпуск  или отпуск по болест от служител, на смяна има само един специалист, което затруднява работата и не позволява да се работи пълноценно.
Наблюдава се тенденция към значително увеличаване на броя на лицата, които желаят да ползват социални услуги за възрастни хора, което е в резултат на ограничените възможности за ползване на алтернативни социални услуги в семейна среда от възрастни и самотноживеещи хора. В резултат от реализираните дейности за подкрепа и предприетите мерки за социално включване на потребителите от Домовете за стари хора е постигнато добро ниво на удовлетвореност от грижите за тях.
Посетените от членовете на основния екип на ЗМО и предлаганите услуги за деца/лица отговарят на стандартите и критериите за достъпност, добре поддържана битова и околна среда наличие на помещения за социални контакти, за хранене, спални помещения, бани и тоалетни. ЦНСТДМБУ 1 и 2 имат нужда  от основен ремонт на ВиК инсталацията, както и на котела за отопление. В Преходното жилище хигиената  беше на ниско ниво.
В ДЦВУ като една добра нова практика е открит нов кабинет по ерготерапия. Тук беше направено предложение от работещите да има възрастова граница на потребителите – например от 18 до 45, от 46 до 65 и т.н.
Друга добра практика е училището за родители в ЦОП към БЧК.
Липсват услуги насочени към преодоляване на социалната изолация на лица, които не са в състояние да напускат домовете си.
Лицата с психични заболявания и сетивни увреждания често остават извън рамките на предлаганите в областта услуги.
Липсват специализирани услуги за деца с девиантно поведение, а статистиката сочи, че те се увеличават през последните години.
Липсва Кризисен център за настаняване на деца/лица жертви на насилие и трафик, както и звено „Майка и бебе“

Репортаж на Павлина Живкова и Севдалина Сарандева 
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Прогноза за понеделник - 29 април
Прогноза за понеделник - 29 април
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи



Яндекс.Метрика