Водещи журналисти пишат до Конгреса на САЩ, настояват за радио „Свободна Европа”

23.05.2018 г. 15:45:20 ч.
/
Водещи журналисти пишат до Конгреса на САЩ, настояват за радио „Свободна Европа”
Седем водещи журналисти написаха писмо до Конгреса на САЩ. В него те молят за съдействие, за да се възстанови радио „Свободна Европа”.
Идеята за сезирането на Конгреса е по идея на гражданско сдружение БОЕЦ. Организацията настоява още и за лична среща с американските конгресмени, за да научат за реалното положение в страната Представителите на медиите са се мотивирали в писмото си до Конгреса така: През последните десетилетия гражданите на България живеят в условията на фасадна демокрация. Разделението на властите е условно. Парламентът е със скандално ниски нива на обществено доверие. Той функционира все по–видимо под диктата на управляващата партия ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов.
 В ролята на премиер и глава на изпълнителната власт той успя – явно или не - да си присвои  множество правомощия и контролни функции, в това число и над службите за сигурност. В ход е отслабване на институциите и установяване на едноличен авторитарен режим. Този процес на ликвидация на демокрацията е съпътстван от опити за политико–олигархична окупация на съдебната система и драстична злоупотреба с безконтролната прокуратура, изградена по сталинистки модел. Неависими медии на практика не съществуват.
 
Ето и самото писмо:
 
 Дo:
 
КОНГРЕС НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ
 
Г Л А С
 
Уважаеми дами и господа,
 
 ГД „БОЕЦ’’ , като представители на гражданското общество в България, заедно с група независими журналисти и издатели :
 
Асен Йорданов – журналист и собственик на сайта за разследваща журналистика „Бивлолъ”, носител на международни награди за разследваща журналистика.
 
Люба Кулезич – независим журналист и продуцент на телевизионни предавания, свалени брутално от ефира на телевизиите заради свободно изразяваното мнение по важни за обществото теми.
 
Огнян Стефанов – създател на сайта „Фрогнюз”, оцелял след опит за убийство заради журналистическата му дейност.
 
Петър Стаматов – собственик на сайта „Еврочикаго”, най-цитираната българска медия в САЩ.
 
Мирослав Иванов – журналист и редактор на сайта „Трансмедия”, занимаващ се с икономически анализи и разкриване на финансови и корупционни престъпления.
 
Весислава Танчева – член на „БОЕЦ”, журналист и издател на сайта „No-Coment.bg”
 
Петър Пенчев – Асоциация за свободно слово „Анна Политковская” , носител на международната награда за защита на човешките права „Златен гълъб”, връчвана на признати световни лидери като Вацлав Хавел и Лех Валенса.
 
 
 
Обръщаме  се към вас, с надеждата да бъде чут призива ни за подкрепа да възстановим дейността на радио „СВОБОДНА ЕВРОПА” за територията на Република България!
 
Радио „Свободна Европа“ е създадено след края на Втората световна война и финансирано от правителството на САЩ. Започва да съществува от 1949 година, като първото излъчване на български език е от 1950 г. в Ню Йорк. С радио Свободна Европа са свързани и някои от големите български журналисти, емигрирали от България по времето на  комунизма – Георги Марков, Владимир Костов и др. През 1978 г. Георги Марков предоставя за излъчване своите „Задочни репортажи за България“, остра критика на социалистическите порядки. Радиото е исторически свързано с България и се надяваме тази връзка и неговата дейност да бъдат възстановени.
Снимка:frognews.bg
Източник:frognews.bg

Коментирайте
Подобни новини
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни
Окончателно: Депутатите повишиха с 30% заплатите на военните
Окончателно: Депутатите повишиха с 30% заплатите на военните
Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюш
Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюш



Яндекс.Метрика