ВУМ с номинация за престижна световна награда

29.10.2015 г. 09:25:28 ч.
/
ВУМ с номинация за престижна световна награда
Успешната работа на Висше училище по мениджмънт в професионалното, научно и образователно направление, в съчетание с добрата репутация, динамичен растеж и устойчиви научни постижения са причините, поради които университетът бе номиниран за престижните награди на Европейската бизнес асамблея.
Церемонията по награждаването ще се проведе на 15 декември в световната столица за наука и образование – Оксфорд, Великобритания. Това е ежегоден форум за инвеститори, учени и университетски ректори от цял свят. Сред основните теми на конференцията ще бъдат новите тенденции във висшето образование, насърчаването на съвременни образователни програми и методики и др.
За престижната номинация разговаряме с ректора на ВУМ доц. Тодор Радев.

 
Честито за тази номинация, доц. Радев. Какво означава тя за Вас?
Това е едно от немалкото неща, които показват, че се развиваме добре. За радост на нашето училище, но и за малко съжаление, сме от няколкото български университета, които са забележими в чужбина. Това показва, че световните рейтинги, където ние в няколко рейтинга сме доста високо и подобряваме постоянно постиженията, така например в рейтинга за най-добрите 1000 висши училища в света ние се придвижихме до 241 място, което е няй-високата възможна позиция за българско училище, което може да постигне. Отделно пък европейският рейтинг, който се прави от Европейската комисия, ни класира между 100 най-добри университета в Европа и ни слага сред 40 най-добри по показателя интернационализация. Всичко това ни дава едно добро самочувствие. И трябва да привличаме достатъчно студенти. И тази година имаме ръст на студентите, особено на чуждевстранните студенти. Имаме от нови държави, като Мароко, Узбекистан, Казахстан, Киргизстан. В една от програмите имаме и студенти от Германия. По съвместната ни програма с Кардиф – магистърска програма по Туризъм и хотелски мениджмънт. Мисля че нещата се развиват добре. Знаете добре, че от близо половин година се преобразувахме от колеж в университет. Приключваме и структурната трансформация. В рамките на тази нова структура вече имаме четири академични школи или факултети и един институт. Те са: Школата по бизнес и маркетинг, по Международен туризъм и хотелиерство, Школата по компютърни науки, Школата, която е свързана с изследвания и доктурантури и кулинарният институт, който вече от няколко месеца редовно работи в град Варна и е привлякъл студенти от различни държави. Имаме, разбира се, и още интересни неща. Едно от тях е, че вече тече февруарският прием – двадесет човека са се записали. Това са основно чужденци, но и българи, които се прехвърлят от европейски университети от Белгия, Холандия, както и такива, които се прехвърлят от университети от София и Варна. За доста от чуждестранните университети е удобно, тъй като и тук се преподава на английски и им признаваме периода на обучение. Няма нужда да повтарят учебни години. Най-интересното, което е свързано с профила на нашето училище, е международната мобилност, в която ние сме едни от най-добрите в България. В абсолютния обем отпуснати средства за международна мобилност ние сме на второ място след Софийския университет. И тази година ще имаме изключително голям интерес. По тази причина летния семестър, който преди правихме, сега го правим като пълен летен семестър. И очакваме студенти от над петнадесет държави. Имаме студенти от Великобритания, американски, руски, украински. Но тази година ще бъде рекордно това лято. Още през април ще дойде традиционно група студенти от британския ни партньор от Кардиф. Но мисля, че летният семестър е нещо, което е добре, тъй като града ни лятото наистина доста опустява. А тези млади хора, разноезични ще дадат нов нюанс на града ни, който е толкова близо до световни и международни курорти.
Казахте за Международната мобилност. Нека да уточним, че при нея говорим и за студентска, и за преподавателска мобилност. И преподавателите пътуват много и са включени активно в програмите, особено по програма „Еразъм Плюс” в момента.
Аз съм много радостен, че нашите преподаватели са търсени в Европа и по света в момента. Освен по Еразъм, което е наистина един много сериозен обмен, всеки един преподавател има възможност да отиде да преподава във всеки един европейски университет. Някои преподаватели вече са световно известни и са търсени от доста атрактивни университети. Много редовно в Холандия е канен проф. Минков, който е между петте най-добри преподаватели в своята област. Има и книга, която се ползва в над 3000 университета. Проф. Благоев по маркетинг също често е търсен да чете лекции в много държави и престижни бизнес училища по света. Също и проф. Иванов. Смятам, че независимо, че сме едно малко висше училище като качестово ние не отстъпваме на най-добрите. И показател за това е оценката, която получаваме както от международни организации, но най-вече от международните студенти, които ни намират по неизвестни пътища. Намират нашето висше училище и независимо, че са от Латинска Америка, Азия и други места идват тук, за да учат.
Вие сте номинирани за тази награда, заради успешната си работа по мениджмънт в професионалното, научното и образователно направление. Не е тайна, че всъщност към Висшето училище по мениджмънт работи и частното училище „Райко Цончев”. Учебната година там стартира с много промени. Какви са целите Ви? Защо ги направихте?
Там е нормална смяна, тъй като е хубаво на 4-5- години един директор да бъде сменян. Защото така или иначе се вижда какви идеи, какви промени следват. Младото и ново ръководство, амбициите наистина да направи това училище водещо, по подобие на ВУМ. Смятам, че имаме много добри възможности там за ръста. Аз бих оспорил само думичката „частно”. Нито висшето училище е частно, нито училището. Частно е, когато работи за печалба в нечия полза. И двете училища не формират печалба. Те са нон-профит, с идеални цели. И само ако трябва да спомена нашето средно училище особено реално от таксите получава по-малко пари отколкото е само фонд „Работна заплата”. Така че то се издържа от фондация. Има други фондации, които дават стипендии за учениците. Така е направена самата формула, тъй като самото училище се нарича Райко Цончев, знаете този благодетел, който е желаел бедни и даровити деца да могат да учат. Формулата на училището е направена така, че най-добрите и талантливи деца нищо да не плащат. А да ползват само преференции, учейки в това училище.
Да кажем само, че награждаването е предвидено за 15 декември и то не къде да е, а в Оксфорд. Очаквате ли да вземете наградата или мислите, че ще останете само с номинация?
В интерес наистината, въобще не сме се замисляли за това. При всички случаи няма да пътуваме и няма да ходим да си взимаме наградата, ако случайно спечелим, ще чакаме да ни я изпратят.
За Вас е важно това, че сте забелязани, както казахте и преди малко.
Да. 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика