Начало >Добруджа >Култура

Въоръжение I хилядолетие пр. Хр. ще бъде представено в Добрич

02.10.2018 г. 17:38:16 ч.
/
Въоръжение I  хилядолетие пр. Хр. ще бъде представено в Добрич
На 03.10. 2018 г. в музея в Градския парк "Св. Георги", ще бъде открита временна експозиция на тема свързана с оръжието на древна Тракия и по специално на най-могъщото племенно обединение в района на Гетското царство. Представени са елитни паметници от най-богатата колекция от въоръжение, съхранявана в българските музеи.  Тя е притежание на Античният отдел на Регионален исторически музей (РИМ) – Шумен и наброява над 4000 единици. Основна заслуга за създаването на сбирката е на покойният археолог Георги Атанасов, посветил голяма част от живота си на събирането и изследването на тракийското въоръжение. Представени са елементи от защитното и нападателното въоръжение за близък и далечен бой от целия предримски период.
Оръжието впечатлява с голямото си разнообразие. Може да бъде проследено влиянието на различни народи, преосмислено и развито от местните трако-гетски воини. В изработката на въоръжението личи високото професионално майсторство на местните занаятчии. За първи път в Добрич са показани елементи за производство: каменни калъпи за отливане на бронзови стрели от скитски тип, показващи така характерния за гетското царство, културен микс с конните народи.
Най-добре представено е нападателното оръжие за близък бой: мечове, махайра, криви ножове, акинаци, бойни брадви и върхове на  копия. От оръжията за далечен бой са показани бронзови и железни върхове на различни типове стрели и метателни копия, както и изстрелвани от прашка ядра с елипсовидна форма.
По-слабо застъпено в експозицията е използваното от вишата аристокрация защитно въоръжение и снаряжение. Представени са бронзови и железни шлемове, ризница и нагръдници от епохата. Централно място между тях заема известния, украсен с релефни изображения, шлем от Кълново.
Интересен акцент в експозцията са находки от похода на наследника на Александър Велики, Лизимах срещу гетския цар Дромихед. Елитната войска на Лизимах е била снабдена с най-съвършенното за епохата оръжие и обучена в най-ефективните бойни тактики. Срещу тогавашната гетска държава се изправят покорителите на древния свят - сплав от силни млади мъже и опитни ветерани, завоювали много победи в битки с най-могъщите империи и най- силните армии на елини, перси, саки и индийци. Въпреки това, суровите войни на Дромихет, разбиват и пленяват македонския василевс, написвайки най-славната страница от бойната история на древна Тракия. Археологически находки пряко свързани е тези събития са основните елементи от въоръжението на македонската армия, показани в експозицията. Емблематични за периода и изключително редки оръжия са железните елементи (връх, втулка и затилък) от сариса. Това е основното оръжие на македонската фаланга, с която Александър Велики покорява тогавашния свят. Показани са също мечове на хоплити (тежки пехотинци), къса махайра (оръжие на кавалерист), както и оловни ядра от прашка с надписи на македонските владетели - любимо оръжие на македонските стрелци. По-малко място в експозицията е отделено на гетското оръжие: криви бойни ножове, железни брадви и върхове на копия. Представено е и въоръжението на съседните варварски племена: скитски акинаци, бронзови върхове на стрели и железни пики, келтски меч и тракийска ромфея.
Автори на експозицията са главните уредници от РИМ – Шумен: Станимир Стойчев и Нина Дянкова.
 
Снимка:museum-shumen.eu

Коментирайте
Подобни новини
Първи концерт от Дни на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ 2024 в Добрич
Първи концерт от Дни на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ 2024 в Добрич
Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич стартират днес
Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич стартират днес
Група „CartWheel” от Варна ще открие седмото издание на „September Sun”
Група „CartWheel” от Варна ще открие седмото издание на „September Sun”
Концерт "ГЕНЕРАЦИЯ Z" на студио „Зонели” тази вечер в Младежки център
Концерт "ГЕНЕРАЦИЯ Z" на студио „Зонели” тази вечер в Младежки център



Яндекс.Метрика