Начало >Добруджа >Култура

Завладяваща органова музика в зала „Добрич“ на 15 декември

13.12.2016 г. 11:34:19 ч.
/
Завладяваща органова музика в зала „Добрич“ на 15 декември
Като част от коледните тържества, организирани от Община град Добрич, концертът „Рождественска органова музика“ ще поднесе на почитателите на сериозната музика класически произведения пресъздаващи коледната атмосфера в Стара Европа.
Главната линия в концерта ще бъде музиката на гениалния бароков майстор Йохан Себастиан Бах с нейната богата и многолика красота – колосалната енергия на Фантазията в Сол мажор, строгата възвишеност на хорала „Ела, Спасителю на езичниците”, изпълнената със смирение Ария „О, мисли и чувства”из Кантатата „Да се изпълни устата ни със смях", в която се казва, че „Той стана човек само заради това да станем деца на небето”, безгрижната и широко популярна Бадинера.
В концерта ще бъдат изпълнени и две трио сонати на обичаните от публиката барокови композитори Вивалди и Телеман, а също и Концерт за струнни на Томазо Албинони в обработка за орган от Йохан Готфрид Валтер.
Специално за детската публика ще прозвучи нежната приспивна песен „Спи добре, ти, небесно момче” на френския органист Александър Гилман, а също и шедьовърът Кантик (т.е. духовна песен) на младия едва 19 годишен Габриел Форе. Концертът ще завърши с тържествения и суров хорал „Сега благодарете всички на Бога”, писан от Лист по повод освещаването на органа в Домската катедрала в Рига.
Изпълнители са добре познатите и обичани от добричката публика:
Мария Славова - орган. Първите си уроци по пиано започва в ранна детска възраст при г-жа Надежда Анкова. Завършила е Средното музикално училище „Добри Христов” в гр. Варна и Музикалната Академия в гр. Пловдив със специалност пиано. Изучава орган под ръководството на проф. Нева Кръстева. Паралелно с преподавателската си дейност развива активна концертна практика като пианист и органист. Участва в многобройни концерти като солист, камерен изпълнител и акомпанятор у нас и в чужбина. Сътрудничи с различни хорови и инструментални състави.
Ивона Недева - флейта. През годините на творческия си път многократно участва в майсторските класове на  едни от най-изявените флейтисти на нашето време. Започва изпълнителската си кариера във Варненската Филхармония и повече от 20 години е неин първи флейтист. В последните години дейно участва в концертните изяви на Софийска Филхармония, оркестъра на БНР, Нов Симфоничен Оркестър и оркестъра на Класик ФМ. Като солист и участник в различни камерни формации се изявява в редица национални и международни фестивали.
Светослав Славчев - фагот. Завършил е Държавната Музикална Академия „Панчо Владигеров“ в София в класа по фагот на Йордан Методиев. Работи като инструменталист в ралични оркестри и камерни състави. В периода 2002 – 2012 е фаготист в оркестъра на Държавна Опера Варна. Гост солист е на филхармонични и камерни оркестри. Изнася рецитали и камерни концерти. Като артист на свободна практика работи в сътрудничество с редица утвърдени български и чуждестранни музиканти в различни проекти. 
Източник:Община ДОБРИЧ

Коментирайте
Подобни новини
Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич стартират днес
Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич стартират днес
Група „CartWheel” от Варна ще открие седмото издание на „September Sun”
Група „CartWheel” от Варна ще открие седмото издание на „September Sun”
Концерт "ГЕНЕРАЦИЯ Z" на студио „Зонели” тази вечер в Младежки център
Концерт "ГЕНЕРАЦИЯ Z" на студио „Зонели” тази вечер в Младежки център
Ученик от ПМГ „Иван Вазов” спечели националната олимпиада по информатика (ВИДЕО)
Ученик от ПМГ „Иван Вазов” спечели националната олимпиада по информатика (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика