"Зелена светлина" за армията да тръгне към границата

25.02.2016 г. 11:26:25 ч.
/
"Зелена светлина" за армията да тръгне към границата
Окончателно депутатите дадоха „зелена светлина” за изпращане на армията да помага на граничарите да пазят браздата с Турция от нахлуващи нелегални мигранти. Народните представители приеха на второ четене нужните промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.  В ръцете на военното ведомство е да определи с каква сила и въоръжение военните ще помагат на полицаите. Засега обаче се коментира, че армията ще е "въоръжена" само с каски, щикове и бронежилетки. Това ядоса депутатите и от управляващите, и от опозицията. 
Председателят на парламента Цецка Цачева похвали председателя на комисията по отбрана ген. Михо Михов за постигнатия консенсус по текста. "Добра работа, г-н Михов", каза тя. Генералът й отвърна по протокол: "Служа на Република България".  Пред News.bg след приемането на закона Михо Михов коментира, че е чул изказванията, че военните няма да са оборудвани с оръжия. "Това за мен е недопустимо и няма смисъл от промяна в закона, в който казваме, че министърът на отбраната по предложение на началника на отбраната, което е разумно, определя правилата за ползване на сила", каза Михов.  "Ние силата не би следвало да я използваме само физически, но и със съответното оръжие", допълни той. Михов коментира още, че подобни закони трябва да се правят след като са изготвени нормативните актове, инструкции и правила, които подсказвали правния текст.
По повод вчерашните думи на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че след разговор с колегата й в МО Николай Ненчев е станало ясно, че военните няма да са с оръжия, генерал Михов подчерта: „Не мисля, че те двамата ще решат проблема. Първо и двамата не са експерти в тази област. Според мен главният секретар на МВР с началника на отбраната, следва още от днес да започнат съвместна работа със съвместни работни групи и орган за координация”.

В кулоарите пред журналисти зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов уточни как ще се реши въпроса с въоръжението на бойците. "Министърът на отбраната, по предложение на началника на отбраната, ще е този, който ще каже дали военните на границата да бъдат въоръжени", каза Ципов.
Той обясни, че по Закона за отбраната и въоръжените сили министърът на отбраната и началникът на отбраната са компетентните органи, които да определят и правилата, по които военнослужещите ще участват в охраната на държавната граница.
Именно военният министър ще е и този, който ще има правото да изпрати армията да пази държавната ни граница, каза той.
На въпрос дали сега има нужда военните да са на границата зам.-министър Ципов посочи - "към настоящия момент не сме подложени на изключително засилен натиск, но можем да очакваме с подобряването на времевите условия и когато настъпи лятото, той да се засили".
Снимка:www.parliament.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
В БСП решават днес кого да издигнат на изборите
В БСП решават днес кого да издигнат на изборите
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни



Яндекс.Метрика