Начало >Добруджа >Общество

100 броя защитни гащеризони дариха от МК "ГЕРБ-СДС" на Инфекциозното отделение в Добрич (ВИДЕО)

16.04.2020 г. 17:52:09 ч.
/
100 броя защитни гащеризони дариха от МК "ГЕРБ-СДС" на Инфекциозното отделение в Добрич (ВИДЕО)
100 броя защитни гащеризони, закупени със средства на общинските съветници от местната коалиция ГЕРБ-СДС, бяха дарени днес следобед на Инфекциозното отделение в МБАЛ в Добрич. Общинските съветници Зорница Михайлова и д-р Ивайло Петев връчиха дарението  на началника на отделението д-р Венета Йовева. Зорница Михайлова припомни решението на своите колеги ежемесечно да отделят по 1/3 от възнагражденията си като общински съветници и да ги насочват в борбата със заразата. Освен това има подписан отговор за закупуването на апарат за обвдишване на стойност 37 000 лв. и се очаква да пристигне в края на април. Другата седмица пък се очаква да бъдат изработени 10 инфузионни  стойки, които се използват при вливания и ще са предназначени за реанимацията на добричката болница.  
Нашата цел е не само добре да  обслужваме и да лекуваме болните, но и да бъдат обслужвани от един здрав персонал, отговори д-р Йовева. Тя подчерта колко е важно за лекарите да не се страхуват от контакта с болните, за да им бъдат максимално полезни. Това важа не само за инфекционистите, но и за лекарите от рентгена, от лабораториите и евентуално ОАРИЛ.
Специално в Добричка област се предприемат добри противоепидемични мерки, заяви д-р Йовева и допълни, че е възхитена от лекарите и служителите в РЗИ, защото установяването на болен от KOVID -19 означава много работа. Трябва да се вземат всички противоепидемични мерки, така че да се ограничи огнището в дадено семейство и да не се допусне излизане навън, нещо, което в нашата област на този етап се прави успешно. Пътят е установен- РЗИ - Бърза помощ - Изолатор - Спешно отделение - Инфекциозно отделение, а на този етап няма случай на болен, който да е попаднал в друго отделение със съмнение за това заболяване. В момента Инфекциозното отделение има само един болен, който бе потвърден  вчера и приет преди това в отделението със съмнение за коронавирус. Останалите болни положителни са изписани. През периода е имало и други съмнителни случаи, които до доказване на положителна или отрицателна инфекция са оставали в отделението и ако са положителни продължават да се лекуват там, а ако с пневмония се пренасочват към Второ вътрешно отделение, поясни д-р Йовева.
В момента Инфекциозното отделение на добричката болница е приспособено като отделение за KOVID -19 и към единия лекар и две и половина медицински сестри са допълнени  двама командировани лекари- терапевт и реаниматор и медицински сестри от Нервно отделение, казва д-р Йовева и успокоява, че при нужда има изработен план за второ, трето, четвърто инфекциозно отделение.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Пролетен концерт на Вокално студио „Палитра“
Пролетен концерт на Вокално студио „Палитра“
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Мая Димитрова ще е водач на листата на "БСП за България" за предстоящите парламентарни избори
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Прогноза за времето на 28 април – Цветница
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)
Десетки любители на моторите откриха сезон 2024 в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика