Баневи още от Ница предложили съдействие на прокуратурата

07.12.2018 г. 16:19:21 ч.
/
Баневи още от Ница предложили съдействие на прокуратурата
Евгения и Николай Баневи предложили съдействие и среща с представители на прокуратурата още преди да се приберат от Ница, където на летището бяха арестувани на 26 октомври. Това разказа пред журналисти Банева преди заседанието на Специализирания наказателен съд, който в момента гледа мерките за неотклонение на семейството. Баневи бяха екстрадирани вчера от Франция.
Тя обясни, че двамата със съпруга й са арестувани на летището в Ница на 26 октомври, когато е трябвало да се качат на редовен полет за София, за който са си направили резервация 26 дни по-рано. В този момент те са били с трите си деца. Банева подчерта изрично, че не са се укривали и ако прокуратурата твърди това, е можела да провери тяхната резервация за полет. Тя подчерта, че още на 24 октомври са разбрали, че "има нещо от прокуратурата" за тях, и са предложили да се срещнат с държавното обвинение в понеделник в 11 часа или веднага след като кацнат в петък, 26 октомври.
"Аз съм майка на три непълнолетни деца и ще поискам да бъда пусната под гаранция, за да си гледам децата. Ще съдействаме изцяло на прокуратурата, защото нямаме намерение да живеем като бегълци от собствената си държава до края на живота си", заяви още Банева. Тя определи като пълен абсурд обвинението й в пране на пари, тъй като по думите й в 99% от споменатите от прокуратурата фирми е била "никоя". 
Обясни, че тя и съпругът й желаят делото да приключи и да се разбере, че не са виновни.
Прокуратурата ще настоява за постоянния арест на семейство Баневи. Причината е, че те са обвинени за тежко престъпление, за което е предвидено и сериозно наказание. Според държавното обвинение има опасност да се укрият и това, че са имали билети за връщане, не било гаранция, че ще се явят пред разследващите.
Доказателство за възможността да се укрият от обвинението се извежда и от данни, че Банев е опитвал да окаже въздействие върху свидетел по делото, което се води срещу него от Софийската районна прокуратура - за закана за убийство.
След прецизиране на обвиненията двамата ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за пет отделни престъпления:
- ръководене (Банев) и участие в престъпно сдружение;
- длъжностно присвояване/източване на пари и вещи от четири предприятия - "Полимери" АД, "Елма" АД, "Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД. Общият размер на източените средства според разследващите е в общ размер на над 84 млн. лв.;
- избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на над 4 млн. лв. Дружествата, на които Баневи не са плащали данъци, са "Полимери" АД, "Партнърс комерс" ЕООД и "Елма" АД, посочват от прокуратурата;
- за пране на пари в особено големи размери - над 1 млрд. лв.;
- за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.
Снимка:www.skandal.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца
Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца
Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват
Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват
Данъкоплатците имат още два дни, за да подадат декларации за доходите си
Данъкоплатците имат още два дни, за да подадат декларации за доходите си
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"



Яндекс.Метрика