Без експерименти - отсече Плевнелиев и отстъпи процедурата на Румен Радев

21.12.2016 г. 14:00:17 ч.
/ ИА Добруджа
Без експерименти - отсече Плевнелиев и отстъпи процедурата на Румен Радев
Отстъпвам на новоизбрания президент Радев правото да назначи служебно правителство. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в изявлението си, след като реформаторите му върнаха мандата за съставяне на правителство и страната пое твърд курс към служебно правителство и предсрочни парламентарни избори.
"С две служебни правителства ще станем за смях, светът няма да ни разбере. Двама президенти - всеки със своето служебно правителство, за мен е символ на разделение", заяви Плевнелиев, отстъпвайки правото на новоизбрания президент Румен Радев да избере служебно правителство.
Решението му да отстъпи правото да назначи служебно правителство на президента Радев, е най-добрият начин за гарантиране на институционална стабилност и приемственост: "Ще се погрижим институциите да продължат работата си нормално. Но, за да няма никакви спекулации, че искам да удължа живота на правителството в оставка, съм готов във всеки момент, в който новоизбрания президент Радев, дойде при мен със състав на служебно правителство, аз да го разпиша на секундата. Моето предложение, отправено публично и коректно, пред очите на целия народ, към новоизбрания президент Радев, още преди месец, остава в сила", заяви още президентът Росен Плевнелиев. 
Плевнелиев подчерта, че не вижда никакъв смисъл да назначава правителство за 20 дни и то по време на празниците. Това, по думите му, не може да бъде обяснено нито на българския народ, нито на чуждестранните ни партньори.
"Ще станем за смях. Светът няма да ни разбере, ще влезем в графата куриози", подчерта Росен Плевнелиев, като допълни, че е решен да не изпращаме грешно послание на света.
Затова и според него европейското, цивилизовано решение и това, което ще гарантира плавен институционален приемственост е следващият президент - Румен Радев - да назначи следващото правителство и да подготви изборите.
"Не бягам от отговорност, не съм го правил, не се опитвам да сглобя странна коалиция", бе категоричен Росен Плевнелиев.
Аз имам отговорност за всеки един от вас, нося отговорност за бъдещето на България, допълни още Плевнелиев.
Той припомни, че в своя нелек мандат е добил достатъчно опит и увереност, но решението да не сформира третото си поредно правителство не се дължи нито на слабост, нито неувереност, а напротив - на увереност, че трябва да се придържаме към правилата и духа на Конституцията. "Това е разумният подход", заяви Плевнелиев.
Никой не става силен, следвайки само стремежа си към власт, предупреди Плевнелиев и заяви, че не държи да бъде силен, а държи да бъде полезен президент.
"Властта не е цел, а средство да бъдеш полезен на народа си", посочи той. 
Държавният глава припомни и че е направил всичко по силите си да предотврати разрастване на политическата в парламентарна криза и изказа отново съжаление, че парламентарно представените политически сили не са постигнали съгласие за съставяне на правителство.
"До последния момент се надявах, че парламентарно представените политически сили ще намерят устойчива формула за съставяне на правителство", посочи Плевнелиев и предупреди, че настоящата ситуация се дължи и до голяма степен на това, че очаквана бъдеща лесна победа от страна на някои политици замъглява оценката им.
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
В БСП решават днес кого да издигнат на изборите
В БСП решават днес кого да издигнат на изборите
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни



Яндекс.Метрика