Начало >Добруджа >Общество

Българска реч оглася Коледния базар в Букурещ (ВИДЕО)

16.12.2019 г. 10:16:28 ч.
/
Българска реч оглася  Коледния базар в Букурещ (ВИДЕО)
Ако искате да се потопите в коледната атмосфера можете да посетите Букурещ, където се намира един от най-красивите коледни базари, организиран от кметството на Букурещ. Всяка година в столицата на Румъния се провежда един от най-забележителните базари в Европа – Tаrgul de Crаciun пред площада на Конституцията. Той привлича посетители с повече от 130 малки къщички, огромна елха,  много атракции, концерти, музикални изпълнения, къщата на Дядо Коледа, ледената пързалка, въртележки, приказни герои, с които можете да си направите снимки, традиционни ястия, греяно вино и чудесни идеи за подаръци. Базарът е отворен всеки ден от 11:00 до 22:30 часа до 26 декември. Коледната музика и концертите, организирани на огромната сцена на площада, привличат много хора.
Организаторите на събитието се хвалят, че това е най-големият коледен панаир в Румъния, който се посещава от румънци от всички възрасти и стотици чуждестранни граждани.
Базарът е притегателен център и за огромен брой българи. През почивните дни десетки автобуси от нашата страна се насочват към румънската столица, като мястото се оглася от българска реч.
Дървените къщички на базара са разделени на категории - щандове с ръчно изработени предмети, декорация, продукти, произведени в Румъния, кулинарна зона и коледни сладкиши.

За чаша чай с лимон посетителите трябва да извадят от джоба си между 7 и 8 леи. За чаша гряно вино цената е между 7 и 17 леи в зависимост от вкусовете, но също така и как се сервира. Чаша горещ шоколад струва – 12 леи.
Една сарма можете да си закупите за 5 леи и мамалига - за 3 леи. Порция от 100 грама пържола струва 25 леи, порция зеле между 5 и 20 леи, за боб трябва да извадите от джоба си между 15 и 20 леи, а за 100 грама пушена шунка - минимум 12 леи.
Палачинка с банани и шоколад струва 15 леи. Сто грама сладка торта се продава за 12 леи, а шоколадов мъфин за 7 леи.
Опашката пред добре познатите румънски козуначени коминчета не намалява, като срещу 15 леи можете да си купите 400 грама от сладкото изкушение.
За любителите на карането на кънки, от всички възрастови групи, ледената пързалката предлага прекрасни условия.
Тази година коледният панаир в Букурещ е в своето 13-о издание и е част от международната мрежа на най-важните коледни панаири в Европа - „Коледни пазари“.
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Одобриха намаление на заплатата на председателя на Общински съвет- Добрич
Одобриха намаление на заплатата на председателя на Общински съвет- Добрич
Немски дипломи връчи за 25-ти път ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Немски дипломи връчи за 25-ти път ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Отложиха за догодина гласувани промени в транспортната схема на Добрич
Отложиха за догодина гласувани промени в транспортната схема на Добрич
Над 100 студенти ще се обучават за медицински сестри във филиала на бургаския университет в Добрич (ВИДЕО)
Над 100 студенти ще се обучават за медицински сестри във филиала на бургаския университет в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика