Дясноцентристки формации приеха „Български манифест за Европа”

18.11.2017 г. 16:28:46 ч.
/
Дясноцентристки формации приеха „Български манифест за Европа”
"Да, България!", ДСБ-"Нова Република", "Зелените", ДЕОС събраха експерти, които ще работят за утвърждаването на България като съвременна европейска държава, съобщиха от политическите формации.

Днес в столичния хотел "Балкан" официално бе представен експертният екип на "Български манифест за Европа". Инициативата е подкрепена и от други формации, и от граждани.

Посочва се, че платформата не е предизборна и не е партийна, целта е да бъдат обединени активни личности, които да отстояват пълноценния европейски път на страната ни. Да се върне "усещането за посока"на българското общество.

Предвижда се поредица от срещи и дискусии с българските граждани, за това в как биха искали да се развива България, както и за членството ни в ЕС като гаранция за икономически растеж, благосъстояние, свобода и достойнство.

Събитието бе открито от Светослав Малинов и Стефан Тафров, водещите идеолози на екипа на "Български манифест за Европа".

Евродепутатът Светослав Малинов, член на ръководството на ДСБ, отбеляза, че в началото на неговия професионален живот, дебатът на членство на България в ЕС е бил точно толкова далечен и безнадежден, колкото е към днешна дата дебатът за членството на Турция, който може да е напълно безперспективен.

Малинов изрази своята убеденост, че през живота му са се случили наистина значими исторически обрати. Бил е военнослужещ на Варшавския договор, а днес участва в създаването на отбраната на Европейския съюз. Надява се в края на мандата си да има две досиета - защото така се наричат законопроектите в Европейския съюз.

Въпреки това е разтревожен, че България е единствената страна, която след включването си в Европейски съюз е влошила драстично показателите като върховенство на правото, демокрация, човешки права и дори провеждане на демократични избори.

"Как така българите, чийто устрем към Европа не можеше да спре, днес живеят с най-ниските доходи и не са в състояние да предизвикат важни реформи, след като преди това бяха пример за смелост и радикалност? България не трябва да губи своите исторически победи и приоритети, за които и аз лично съм се борил и съм давал всичко от себе си. Никога не съм мислил, че България ще встъпи в своето първо председателство под мониторинг и извън Шенгенската зона." - посочи Малинов.

Той увери, че ще участва с всичките си сили в тази нова инициатива, защото България трябва да заеме своето достойно място като средно голяма държава - лидер, когато става за идеи, решителност и политическа воля.

След него, Стефан Тафров, член на "Да, България!", заяви, че екипът на манифеста е изправен пред "едно колективно интелектуално и политическо усилие".

"Като се започне от първите свободни митинги през 1989 г, през протестите по време на Лукановата зима 1990-1991 г., после и на Виденовия глад през 1996-1997, до недоволството ни днес срещу модела "Кой" и завладяната държава, основната движеща сила, която тласка обществото ни напред, е справедливият гняв на гражданите. Днес осъзнаваме, че гневът не стига. Трябва ум, трябва зрялост, трябва план за действие, трябва смелост. Време е да превърнем гнева в бъдеще! За България това бъдеще е само и завинаги европейско." - подчерта Тафров.

В своето слово лидерът на Движение "Да България" Христо Иванов сподели, че участниците в екипа "не са партийци".

"Тези хора не са кандидати за позиции и за евродепутати. Тази платформа не е предизборна, тя не е партийна. Представяме Ви умове. Представяме Ви сърца. Представяме Ви експертиза, представяме Ви енергия. За България. Тази платформа е отворена. Към нея ще се присъединяват други хора и вероятно ще получава подкрепа от други организации. Тази платформа има една задачаи тя е да ни върне усещането за посока. За нашата европейска посока. Защото европейският проект не е просто проект за това как България да се закачи за влака на ЕС. Европейският проект е проект, в който трябва да гарантираме, че ние ще бъдем част от Европа не просто по география и по традиция, а по стандарти. " - призова Христо Иванов.

След него лидерът на ДСБ-"Нова Република" Атанас Атанасов подчерта, че още при учредяването на ДСБ основаният слоган на партията е "За Силна България в обединена Европа".

"Ние се създадохме да работим за това, защото бяхме убедения, че такава е каузата на демократична България, да бъде част от европейската цивилизация. Днес, 10 години след осъществяването на тази мечта на поколения българи, се опитват да ни убеждават, че е важно България да е стабилна, стабилна не означава, че е силна. Днес, нито Европа е достатъчно обединена, нито България е силна. Тоест, нашата основна кауза стои неизпълнена. За това, ние от демократичната общност създаваме този екип от хора с доказани принципи и качества - професионалисти и експерти в своята област, именно в този ключов момент, когато България има историческия шанс да отстоява националните си интереси в Европа, за да работят за силна България в обединена Европа." - поясни Анатасов.

Пълния текст на платформата "Български манифест за Европа":

1) Пътят на модерна България към Европа започва още с Възраждането.

Той не е "проект", а борба на поколения български будители и просветители, революционери и държавници. Днес, вече повече от десет години, европейското членство е реалност.

Постигнати ли са обаче мечтите на тези, които над столетие се бориха за европейско бъдеще?

Сега можем да пътуваме, да работим, да учим и да правим бизнес във и със

Европа, a европейските фондове подобряват живота ни. Изоставането обаче не е преодоляно.

България е бедна, проядена от корупция, със слаби институции. Така няма да се преборим да бъдем на "първа скорост" в ЕС - там, където се вземат важните решения. Проблемът с корупцията трябва да бъде решен от нас, със собствени сили. Защитата на собствеността и на конкуренцията, на свободата и справедливостта в нашето общество е наше дело.

Образованието и здравето на нацията са наша отговорност.

Нужни са вътрешни реформи и смела европейска и външна политика.

2) Европейският съюз преживява нелеки времена, той преминава през поредица от кризи и разделения, от финансовата криза до мигрантския поток и терористичната заплаха. Засилват се разрушителните тенденции вътре в Съюза. Тези кризи са особено опасни за нас, защото живеем на границата - и в географски, и в политически смисъл. Ние сме извън сигурността на Шенгенското пространство и Еврозоната. Не сме пълноценни участници в ключовите проекти за енергиен съюз, европейска прокуратура и обща отбрана. Управляващите ни се държат като гости в Брюксел, а не като лидери, от чийто глас зависи пътят на Съюза.

Стъпваме на консенсуса, че благосъстоянието и сигурността на България зависят от бъдещето на ЕС и НАТО, от способността ни да участваме в решенията и да бъдем в ядрото на утрешна Европа.

3) Затова започваме националния дебат за бъдещето на България и как членството на страната ни в ЕС ще гарантира благосъстояние, икономически растеж, свобода и достойнство.

Със самочувствието на европейски граждани ние ще поставим пред всички българи големите въпроси на бъдещето на Съюза:


Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
В БСП решават днес кого да издигнат на изборите
В БСП решават днес кого да издигнат на изборите
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни



Яндекс.Метрика