Начало >Добруджа >Култура

Феерия от националности в ХVІІ издание на Международния фолклорен фестивал „Фолклор без граници“ (ВИДЕО)

12.07.2018 г. 16:05:57 ч.
/ ИА Добруджа
Феерия от националности в ХVІІ издание на Международния фолклорен фестивал „Фолклор без граници“ (ВИДЕО)
 ХVІІ издание на Международния фолклорен фестивал „Фолклор без граници“ ще се проведе в Добрич от 23 до 25 юли. Изданието се организира съвместно с Националната секция на  CIOFF - БЪЛГАРИЯ (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на Юнеско). Фестивалът се провежда под патронажа кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов.
Тази година в него ще участват 6 състава от чужбина – Венецуела, Китай, Коста Рика, Малайзия, Боливия и Грузия. Добрич ще бъде представен от ансамбъл „Добротица” с главен художествен ръководител Александър Александров и хреогрф Юри Митев.
Във фестивалната програма са предвидени от 19.00 ч. дефилета от Стара къща до сцената на пл. „Свобода“, където всяка вечер от 19.30 ч. предстоят концерти на ансамблите, съобщи Светлана Попова, главен експерт в дирекция "Хуманитарни дейности".
Организаторите призовават още посетителите да спазват загражденията и да не нарушават цялостта на ограничителните ленти, за да е безопасно за всички.

ПРОГРАМА И УЧАСТНИЦИ
 
23.07.2018 г. (понеделник) - Дефиле - 19.00 ч. Откриване и концерт - 19.30 ч.

1. България - ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ „ДОБРОТИЦА“, ДОБРИЧ, БЪЛГАРИЯ
Ансамбълът е създаден през 1970 г. Негов главен художествен ръководител е Александър Александров, хореограф е Юрий Митев, а корепетитор Петър Гочев. През школата му са преминали хиляди деца на възраст от 7 до 18 г. Разнообразният репертоар включва постановки от различни етнографски области на България - добруджански, шопски, тракийски, северняшки, пирински и родопски. В своята история ансамбълът има над 1700 концерта  в страната и чужбина. Участват в много национални и международни фестивали и конкурси, от където се завръщат със заслужени награди и отличия.
 
 
2. Венецуела - VENEZUELA DANZA Y TAMBOR, MIAMI (Танцов ансамбъл „Венецуела“)
Първата им публична изява е през 2008 г. Това са няколко семейства, които съхраняват музиката и танците си, но на територията на Южна Флорида, САЩ. Групата се състои от певци, музиканти и танцьори общо 20 на брой. Радват се на голям успех, защото представят танци и ритми от различни латиноамерикански страни. Участвали са във фестивали в Канада, в карнавалите в Тенерифе и в Сан Хуан, Испания, а през 2017 г. са осъществили турне на о. Тайван. Ръководител на състава е Хосе Андраде.
 
3. Китай - FOLK DANCE TROUPE OF ZHEJIANG CONSERVATORY OF MUSIC - ZJCM, CHINA, ( Фолклорна танцова трупа от Консерватория „Джейджанг“ )
 Това е трупа от 28 уникални изпълнители, повечето млади жени овладели до съвършенство специфичните форми и техники на изразяване, които класическия китайски танц изисква. Той е съчетание между движения от източните бойни изкуства, балет и автентичен фолклор, има собствена теория и впечатляващи костюми. Ръководител е Липинг Ма. Представянето на многообразието и красотата на родината им и популяризирането на древната китайска култура е превърнато в мисия, която трупата следва в турнетата си по цял свят.
 
 24.07.2018 г. (вторник) - Дефиле - 19.00 ч. Концерт - 19.30 ч.
4. Коста Рика - LA COYOLERA ENSAMBLE FOLCLORICO, SAN JOSE, COSTA RICA (Фолклорен ансамбъл „Ла Койолера“ от Сан Хосе )
Ръководители на ансамбъла са Монсерат Мария Ибара Оварес и Натали Мария Салгуеро Оварес. Представят музика и танци от три големи региона на страната - провинциите Гуанакасте, Лимон и Пунтаренас. 25 изключително атрактивни представители на тази страна, наричана „зеленото бижу” на Латинска Америка и определена за една от най-ценните екологични дестинации в света. Фолклорът им пресъздава присъщата на коренните жители „радост от живота”. В ритмите и танците им са въплътени историята, красотата на природата, културните традиции.
 
5. Малайзия - ISMMA Dance Group, Malaysian Institute of Arts, Melaka (Танцов ансамбъл „Исмма“ от Институт по изкуствата, Мелака )
Ансамбълът е от друга екзотична държава, притежаваща удивителна природа и огромно богатство от древни традиции и модерно съвремие. Ръководител на тези „културни посланици” е Мод Насрудин Бин Рахман. Характерното за техните музика и танц е разказването на история, случка, събитие. Чрез движенията си пресъздават местните традиции и обичаи. Невероятен колорит, пищни костюми и изящество.
 
25.07.2018 г. (сряда) - Дефиле - 19.00 ч. Концерт - 19.30 ч.
6. Боливия - ACADEMIA DE DANZAS FOLKLORICAS “ADAF BOLIVIA“, LA PAZ, BOLIVIA ( Танцова академия „Адаф Боливия“ от Ла Пас, Боливия )
Ръководител е Роберто Сардон Орихуела. Създадена е на 7 август 1999 г. като независима танцова компания с основна цел да запази жива колоритната боливийска култура изразена в народния танц. Представят един истински шоу-спектакъл, съчатание от автентични за инките танци и танци и музика от културата на конкистадорите. Осъществили са много национални и международни турнета. Имат редица медийни изяви и участия в шоу програми за боливийската национална телевизия. Идват от Ла Пас - най-високо разположената столица в света и ще ни позволят да се докоснем до древността на традициите им и до историческото богатство на Боливия.
7. Грузия - Университетски ансамбъл "UNIVERSITY 2" към Държавния университет „Иван Джавахишвили“ - Тбилиси, Грузия
 
Ансамбълът е основан от Давид Киквадзе през 1996 г. Програмата на ансамбъла е вълнуваща история за приключението и свободата на грузинския дух. Ансамбъл "UNIVERSITY 2" е участвал в много фестивали по целия свят. Техните изпълнения са оставили незабравими спомени у публиката в Мексико, САЩ, Бразилия, Аржентина, Испания, Украйна, Франция, Русия, Беларус, Китай, Турция, Италия, Румъния, България ( в Добрич през 2015 г.). Танцьорите мъже се отличават с изключително оригиналната техника на танцуване върху прегънатите фаланги на пръстите на краката, както и с характерните за грузинския фолклор скокове и завъртания. Наричат ги още „Летящите грузинци“. А жените-танцьори сякаш „плуват” по сцената и покоряват с финес и изящество на движенията.
 
Репортаж на Павлина Живкова и Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Популярен квартет от Турция на финала на Седмицата на камерната музика в Добрич
Популярен квартет от Турция на финала на Седмицата на камерната музика в Добрич
За поредна година Добрич ще отбележи с концерт Международния ден на джаза
За поредна година Добрич ще отбележи с концерт Международния ден на джаза
Седмица на камерната музика в Добрич продължава с концерт на Анна Карадимитрова и Божена Иванова
Седмица на камерната музика в Добрич продължава с концерт на Анна Карадимитрова и Божена Иванова
Трима именити музиканти във втория концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“
Трима именити музиканти във втория концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“



Яндекс.Метрика